Politička ispovest Borisa Tadića

Bivši predsednik Srbije i počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić nagovestio je povratak u politički život, opisavši svoju sadašnju poziciju kao pauzu u političkoj karijeri. Tadić je, u intervjuu za "Nedeljnik", rekao da će o svojoj budućoj ulozi u srpskoj politici govoriti kada za to dođe vreme, i da poruka koju je uputio posle pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima rečima "vidimo se u nekom drugom filmu" još nije počela da se obistinjuje.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 12.12.2013.

16:57

Default images

"Ta rečenica svakako nije na putu da obeleži moju političku karijeru, već eventualno pauzu u mojoj političkoj karijeri, a film koji sam najavio još nije počeo", rekao je Tadić.

Upitan na koje dostignuće na funkciji predsednika države je najponosniji, a šta bi voleo da zaboravi, Tadić je odgovorio da bi voleo da zaboravi neka personalna rešenja, a da je na sve ostalo ponosan.

Kao najvažniji strateški zadatak svoje politike na funkciji predsednika Tadić je naveo stvaranje društvenog konsenzusa kao pretpostavke elementarne političke stabilnosti, očuvanja demokratije i ekonomskog razvoja.

"Stabilizacija demokratije koja je 2008. bila direktno ugrožena, veliko je ostvarenje naše politike. I koalicija sa SPS i stvaranje SNS i spuštanje DSS na ivicu cenzusa, trebalo bi sagledavati isključivo u tom kontekstu. Danas ima mnogo onih u DS koji smatraju da je to bilo protivno našim interesima, a ja sam suprotno tome ponosan na to ostvarenje", objasnio je Tadić.

On je, međutim, naglasio da se ne smatra osnivačem SNS zbog toga što je podržao demontiranje SRS, a njegov jedini motiv za to bio je, kako je objasnio, stvaranje nacionalnog konsenzusa oko strateškog cilja integracije Srbije u EU.

Današnji lider SNS Aleksandar Vučić ga, kako je rekao, nije politički iznenadio, jer je, kako je rekao, u razgovorima sa njim u vremenu koje je prethodilo formiranju SNS "u njegovim razmišljanjima prepoznao snažnije intencije koje su odlučnije vodile ka evrointegracijama, nego što ih je pokazivao Tomislav Nikolić".

"Vučić, ukoliko ostane u koaliciji sa sadašnjim partnerima i ne učini konkretne pomake u ekonomskoj politici, ne izgradi nacionalni konsenzus o strateškim i političkim ciljevima Srbije, i to ne samo u domenu političkih već i bezbednosnih integracija, i ne počne da se bori protiv tabloidizacije Srbije, naći će se u velikim i nepremostivim političkim problemima", upozorio je Tadić.

Osvrćući se na rad svog naslednika na funkciji predsednika države Tomislava Nikolića, Tadić je rekao da je on na to mesto izabran, ne samo zahvaljujući greškama u politici svog konkurenta i teškoj ekonomskoj situaciji, već zahvaljući obmani birača.

Tadić je, naime, epizodu istresanja navodno ukradenih glasačkih listića pred Domom Narodne skupštine nazvao Nikolićevim "malim paljenjem Rajhstaga".

"S nule s koje kaže da je krenuo jedino što vidim jeste da pokušava da nastavi politiku koju sam ja vodio i da se naknadno izvinjava zbog politike koju je on ranije zastupao", rekao je Tadić.

Komentarišući politiku sadašnje Vlade Srbije prema Kosovu, Tadić je konstatovao da je briselskim sporazumom dobijeno znatno manje od onoga što je on svojevremeno želeo da postigne svojim planom u četiri tačke.

Tadić je dodao da su upravo oni koji su potpisali briselski sporazum isti oni koji su bojkotovali i Ahtisarijev plan, na kojem se taj sproazum bazira, i plan u četiri tačke, i tako bili kočnica rešavanju kosovskog problema.

"Da sam ja predložio ovo rešenje te 2008, verovatno bi i Beograd i Srbija bili zapaljeni od simpatizera i pripadnika sada vladajuće koalicije. Sada bi trebalo sve učiniti da Briselski sporazum doradimo da što više odgovara realnosti na terenu, jer nijedan plan koji ne korespondira s realnošću na terenu nije dugoročno održiv", rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: