Nova šansa za pregovore

Predsednik Srbije Boris Tadić uveren je da će se, posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, Beograd i Priština ponovo naći za pregovaračkim stolom.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2008.

13:02

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić uveren je da će se, posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, Beograd i Priština ponovo naći za pregovaračkim stolom.

On je rekao da će tada biti razmotrene sve moguće opcije. Tadić je u Njujorku, gde učestvuje na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, precizirao da je u sedištu svetske organizacije razgovarao sa predsednikom SAD Džordžom Bušom, kao i visokim američkim funkcionerima Stivenom Hedlijem, Vilijemom Bernsom, Danijelom Fridom i Rozmari Dikarlo, kojima je preneo da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Za Srbiju je, međutim, važno da SAD nisu sprečile da se njena rezolucija nađe na dnevnom redu Generalne skupštine UN, što je dobar znak, naglasio je Tadić, koji je, kao pozitivan signal, ocenio je Tadić u intervjuu za FoNet, RTS i Politiku, kao i to što Buš i francuski predsednik Nikolas Sarkozi, kao predsedavajući Evropske unije (EU), u govorima u Njujorku nisu pominjali Kosovo.

Ističući da Srbija sada ima više mogućnosti za razgovor nego prethodnih godina, Tadić se istovremeno usprotivio neumerenom optimizmu i apelovao na uzdržanost, precizirajući da je i Bušu rekao da dve zemlje, uprkos razlikama oko Kosova, moraju da razgovaraju.

Bez drugačijeg razumevanja SAD pitanja Kosova, ne možemo da se izborimo za naše političke i ekonomske interese, rekao je Tadić i procenio da će promena adminstracije u SAD označiti novu stranicu u odnosima dve zemlje i novu stranicu u rešavanju budućeg statusa Kosova i Metohije.

Mada ni jedna administracija ne može da porekne ono što je uradila prethodna, otvoriće se nove mgućnosti, ko god da dođe, Barak Obama ili Džon Mekejn, objasnio je Tadić i istakao da će to biti nova šansa.

Zato idemo sa predlogom rezolucije da Međunarodni sud pravde oceni jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kojim se pomeramo iz političke u pravnu arenu i stvaramo uslove za novi dijalog sa SAD, precizirao je Tadić i poručio da Srbija sada vodi kvalitativno drugačiju politiku, nego prethodnih godina, koja je planirana, izbegava konfrontacije, povećava kredibilitet zemlje, smanjuje rizike i ide u susret rešenjima koja su u njenom interesu, uzimajući u obzir i činjenicu da će u Americi biti predsednički izbori, ali i ekonomsku situaciju u svetu, posebno posledice finansijske krize na Vol Stritu.

Razgovarao sam sa svima iz američke administracije i to su bili bolji razgovori nego ranijih godina, ali očekujem još bolje razgovore sa predstavnicima nove administracije, napomenuo je Tadić i dodao da je dobro da građani Srbije znaju "da već danas imamo priliku da razgovaramo sa predstavnicima moguće i jedne i druge administracije", čime Srbija stvara uslove za bolju odbranu njenih interesa u SAD.

Napominjući da je svestan da najmoćnije države sveta neće povući odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova, Tadić nije isključio da će to ipak uraditi neka od ostalih zemalja, koje su se do sada odlučile na ovakav potez i istakao da bi
bila velika stvar ako bi tako postupila makar jedna od njih.

Prva ideja rezolucije o traženju mišljenja Međunarodnog suda pravde je da se zaustavi talas priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije, rekao je Tadić i obrazložio da će, što manje država to učini, biti manje i šanse da Kosovo jednog dana postane član UN.

Moralni kredibilitet Srbije u međunarodnoj zajednici dramatično raste, istakao je Tadić i, nasuprot nekim mišljenjima u svetu, predočio da ne može postojati takva krivica Srbije prema Kosovu da bi se urušili međunarodni poredak i savremena civilizacija.

Sa pozitivnom odlukom Međunarodnog suda pravde niko nikada više ne može Srbiju ucenjivati Kosovom i Metohijom, istakao je Tadić i ukazao da Srbija danas trpi ucene i pritiske zato što brani svoje interese i što nikada neće odustati od svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Kada te ucene skinemo sa dnevnog reda, pozivajući se na mišljenje Međunarodnog suda pravde, a verujem u takvu odluku, tog trenutka će snaga Srbije u međunarodnoj
politici biti neuporedivo veća i stvoriće se uslovi da se vratimo u pregovarački proces, naglasio je Tadić.

Ocenjujući da je, uprkos stavu najmoćnijih država sveta, moguće tragati za kompromisnim rešenjem, Tadić je rekao da ne očekuje da će budući status Kosova biti rešen ni odlukom Međunarodnog suda pravde, niti za mesec, godinu, tri ili pet godina.

Očekujem da će biti potrebno značajno vreme dok se taj problem ne bude rešio, ali u međuvremenu moramo imati mir na Kosovu i, u tim okolnostima, računati na popuštanje stava država koje su priznale nezavisnost Kosova, rekao je Tadić i napomenuo da ima mnogo pravih rešenja za budući status Kosova, a ne samo jedno, ali da to svakako nisu jednostrano proglašenje nezavisnosti i nametanje rešenja, koje Srbija nikada neće priznati.

Na miran, planiran i racionalan način, tragaćemo za kompromisnim rešenjem, najavio je Tadić i zamolio da se od njega ne traži da ga sada definiše. Ostavite da ta rešenja čuvamo za buduće pregovore, jer nam u vođenju politike treba i određena mera poverljivosti informacija, objasnio je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, nema dileme da će Srbija morati da razgovara sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu, ali je bitno da njihov mandat bude definisan kroz Savet bezbednosti. Sve to vreme dok Međunarodni sud pravde ne bude utvrdio mišljenje, moguće je mnogo uraditi na rešavanju vrlo konkretnih problema Srba na Kosovu, naglasio je Tadić i pomenuo veću bezbednost, poboljšanje životnih i radnih uslova, jer će, ako oni odu, biti izlišni svi argumenti i eventualne pobede Srbije.

Tadić je naglasio da je Srbija fleksibilna i da se ne protivi ulasku Kosova u međunarodne finansije institucije, ali da je vrlo nefleksibilna u odluci da brani njene interese na prostoru gde živi srpski narod i gde su njene kulturne i istorijske svetinje.

Upitan da li bi kranji ishod budućih pregovora, koje predviđa, mogla da bude podela Kosova, Tadić je uzvratio figurativnom napomenom da "ne bi trebalo prelaziti mostove pre nego što do njih stignemo" i naglasio da je Srbija sada počela da prelazi veliki most podizanja međunarodnog poverenja, ugleda i kredibiliteta u svetskim forumima.

Kada, verujem, ponovo sednemo za pregovarački sto, razmotrićemo zajedno sa drugom stranom, sve moguće opcije, najavio je Tadić.

Sve opcije su legitimne, rekao je na kraju predsednik Srbije, i bolje od ove u kojoj jedna strana gubi sve, a druga dobija sve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: