Princip o "rukovanju": Šta bi mislili Gavrilo i Ferdinand?

Stogodišnjicu od kraja Velikog rata obeležili su i potomci učesnika neposrednog povoda za njegovo izbijanje.

Izvor: B92, Prva

Petak, 16.11.2018.

22:02

Princip o
screenshot/Prva

Istorijski susret potomaka Gavrila Principa i Franca Ferdinanda odigrao se u Gracu, a vest o tome obišla je ceo svet.

Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode, i Branislav Princip, potomak rođaka Gavrila Principa, pružili su ruke na događaju nazvanom "Rukovanje za mir".

"Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan", rekao je organizator, austrijski umetnik Igor Petković.

"O Aniti Hohenberg skoro da ništa nisam znao, samo sam znao da je potomak Franca Ferdinanda, da je njegova praunuka. Kada smo se sreli nakon upoznavanja onda je taj momenat bio malo nedorečen kao da smo bili malo i zbunjeni, ali odmah je krenuo razgovor, otišli na ručak, a otišao je razgovor i o tome ko šta radi... Kroz glavu mi je prošlo - šta bi i kako o tome mislili Gavrilo i Ferdinand. Mislim da to ne bi mogli ni da zamisle", rekao je za Prvu televiziju Branislav Princip.

"Nekako mi je bilo drago da se, ne ispravi ta nepravda, nego da ipak dođe do nekog pomirenja. Ja sam navaljivala, a on se nećkao, ali nismo ni sanjali da će to da odjekne kao bomba", navela je Principova supruga Vesna Marinković.

"Ono što me je iznenadilo, više od te pažnje medija, je koliko su ljudi koji su bili okupljeni u toj velikoj sali, njihova reakcija na to pomirenje je bila vrlo emotivna, mnogi su i plakali", kazao je Branislav Princip.

"Tog dana dve grupe su bile uključene u atentat, jedna nije izvršila svoj zadata a druga u kojoj je bio Gavrilo Princip uspeo je da pogodi metu, što do tada nije uspeo na vežbama. Njegovi hici bili su presudni da istorija Evrope krene u nekom drugom pravcu", naveo je istoričar Aleksandar Đorđević

"Ovo je prvi put da je došlo do kontakta dve porodice u smislu ličnog kontakta, od Anite sam čuo da je njen otac, Ferdinandov sin pisao Gavrilu u zatvoru u kojem mu je oprostio, ali ona nema dokaz da li je Gavrilu to bilo uručeno i kada", kazao je Branislav Princip.

Vesti Prve TV u kojima je emitovan video-prilog o potomku Gavrila Principa pogledajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: