Dogovor o italijanskoj vladi - šta će Matarela reći?

Lideri antisistemskih partija Lige i Pokreta pet zvezdica Mateo Salvini i Luiđi di Majo postigli su dogovor o programu nove vlade i budućem premijeru.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 13.05.2018.

22:43

Dogovor o italijanskoj vladi - šta će Matarela reći?
Foto: GettyImages

Di Majo je posle dvodnevnih pregovora u Milanu zvaničnika dve partije rekao da će buduća vlada biti "politička, a ne tehnička". Kako prenosi AFP, oni će sutra o tome obavestiti predsednika Serdja Matarelu.

Salvini i Di Majo dogovorili su se nešto ranije da odustanu od premijerskog mesta na koje su obojica pretendovali, prenosi list "Republika".

Umesto toga, izaći će sa kratkom listom imena na kojoj će verovatno biti akademici ili visoki državni službenici, ali ne i političke ličnosti.

Izbor pokreta Pet zvezdica mogao bi, kako se navodi, da bude ekonomista Gvido Tabelini (62), bivši rektor univerziteta Bokoni u Milanu.

Predsednik Matarela (78), nekadašnji ministar i sudija ustavnog suda, sugerisao je da neće biti osoba na koju se lako utiče, i podsetio na bivšeg predsednika Luiđija Einaudija.

Einaudi, koji je bio predsednik od 1948. do 1955. godine, odbio je da imenuje za mandatara kandidata kojeg su predložili tada dominantni demohrišćani.

"Šef države nije notar", rekao je Matarela, prenosi "Korijere dela Sera".

Iz kabineta italijanskog predsednika saopšteno je da će predsednik raditi na tome da osigura da vladin tim bude dorastao svojim zadacima, da ne ugrožava državne finansije i poštuje međunarodne obaveze Italije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: