Dojče vele: Putinova tuča slobodnim stilom

Masovno proterivanje ruskih diplomata zbog afere Skripalj u normalnoj demokratiji bi vodilo ostavkama u vrhu vlasti.

Izvor: Beta, Dojèe vele

Sreda, 28.03.2018.

11:28

Dojče vele: Putinova tuča slobodnim stilom
Foto: Tanjug/AP/Alexei Druzhinin

Međutim, Rusija nije demokratija, ocenio je ruski politički analitičar Konstantin Egert u autorskom tekstu za Dojče vele.

Analizirajući odnose Rusije i Zapada posle afere Skripalj autor navodi da je "hladni rat nekada ličio na bokserski meč i imao pravila", dok "u novoj konfrontaciji sa globalnim Zapadom pravila neće biti" jer "Putinova Rusija bira tuču slobodnim stilom".

Egert piše da će proterivanja ruskih diplomata "ući u udžbenike istorije međunarodnih odnosa".

"Čak su i Sadam Husein i dinastija Kim bili pošteđeni takvog javnog poniženja. Ovo je ozbiljna politička i diplomatska pobeda britanske premijerke Tereze Mej", dodaje se u tekstu.

U normalnoj demokratiji bi tako divovska javna diplomatska katastrofa vodila ostavkama prvog prstena u Ministarstvu spoljnih poslova i tajnim službama, a parlamentarni anketni odbor bi bio pokrenut istog trena što bi takođe podrilo ugled izvršne vlasti.

Ali Rusija nije demokratija, ocenuje Egert. Autor dodaje da je šef diplomatije Sergej Lavrov u ponedeljak demonstrativno otišao da igra fudbal sa veteranima FK Spartaka a ; ruska ambasada u Vašingtonu na proterivanje 60 diplomata iz SAD odgovorila pošalicom na Tviteru, pitajući svoje pratioce da odaberu koji od tri američka konzulata u Rusiji treba zatvoriti kao odgovor na zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu.

Marionete Kremlja koje sebe zovu poslanicima Dume ili analitičarima su na državnimtelevizijama ceo dan ismevali Evropljane i širili teorije zavere. Hemijski napad u Solsberiju je bio britansko-američka provokacija, kažu. Rusija se uzdigla, a pakosne SAD hoće da je potisnu. Vašington je naterao svoje lakeje da se pridruže diplomatskom bojkotu, to je verzija koju treba utuviti u glavu ruskoj televizijskoj publici, piše autor.

Egert dodaje da ne sumnja da će Kremlj odgovoriti na proterivanje diplomata: izbaciće strane diplomate, zatvoriti jedan američki konzulat, a možda će biti zatvorena redakcija BBC u Moskvi ukoliko britanski regulatori oduzmu licencu RT, propagandnom kanalu Kremlja.

Preko toga su standardne političke i diplomatske opcije Moskve ograničene. London, sa druge strane, ima još pozamašan repertoar, recimo plenidbu "imovine sumnjivog porekla" – drugim rečima sve što ruski oligarsi imaju u Velikoj Britaniji, oduzimanje britanskog državljanstva njima i njihovim porodicama, stavljanje ruskih zvaničnika na crne liste… Ne može se isključiti čak ni potpuni bojkot Svetskog prvenstva u Rusiji ukoliko istraga dovede do konkretnih dokaza da je ruska država umešana u napad iz Solsberija, dodaje se u tekstu.

Autor piše da je zvanična Moskva lagala već mnogo puta pre incidenta na jugu Engleske - recimo o bivšem agentu KGB Litvinjenku, o "gruzijskoj agresiji" u Južnoj Osetiji, o "ukrajinskim fašistima" na Krimu, o tome kako tobože nema ruskih trupa u Donbasu, o lažnom kontroloru leta koji je kao video da je ukrajinski lovac oborio malezijski avion nad istokom Ukrajine… Taj dugi lanac laži je odveo u diplomatsku katastrofu.

Egert zaključuje da Kremlj neće odustati jer "tamo svako povlačenje smatraju porazom" i dodaje da je siguran da Moskva već sada razmatra takozvani "asimetrični odgovor" Zapadu - tu su hakeri, propagandisti i, ako treba, ruske oružane snage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: