Posle poraza: Rencijeva ostavka na mesto lidera stranke?

Mateo Renci, predsednik italijanske Demokratske partije, koja je pretrpela poraz na izborima, odlučio je da podnese ostavku na mesto lidera stranke.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2018.

13:27

Posle poraza: Rencijeva ostavka na mesto lidera stranke?
Foto: Tanjug/AP

To je javila italijanska agencija Ansa pozivajući se na neimenovane izvore iz Demokratske stranke, ali portparol Rencija ističe da ništa ne zna o tome.

Ansa navodi da će Renci odluku ozvaničiti u 17 sati.

Koalicija desnog centra, predvođena strankom Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija, sa 37 odsto glasova vodi na parlamentarnim izborima održanim u nedelju u Italiji.

Na drugom mestu je Pokret pet zvezdica sa oko 31 odsto, čime je postao najjača pojedinačna stranka na političkoj sceni Italije.

Sa 23 odsto glasova sledi koalicija levog centra, predvođena Demokratskom strankom doskorašnjeg premijera Rencija, pokazuju jutros saopšteni preliminarni rezultati parlamentarnih izbora koje je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pošto nijedna stranka ni koalicija nije osvojila apsolutnu većinu na osnovu koje bi mogla samostalno da formira vladu, previđa se da će pregovori za formiranje vlade verovatno biti dugi i teški, prenela je agencija AP.

Najjača pojedinačna partija je prema preliminarnim rezultatima Pokret pet zvezdica, koji je usmeren protiv establišmenta.

Antiimigrantska i evroskeptična Liga za sever Matea Salvinija osvojila je oko 18 odsto, dok je Forca Italija dobila manje od 14 odsto glasova, navela je američka agencija.

Italijani su u nedelju glasali za 315 članova Senata i za 630 članiva Doma poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: