Oskrnavljena katolička crkva u Zenici

Katolička crkva Svetog Ilije Proroka u Zenici oskrnavljena je i tom prilikom je načinjena znatna materijalna šteta na ovom nacionalnom spomeniku kulture BiH.

Izvor: B92

Subota, 03.03.2018.

13:29

Oskrnavljena katolička crkva u Zenici

Kako je prenela Fena, sa crkve su, između ostalog, skinuti i ukradeni oluci.

Odbor za međureligijsku saradnju Zenice oštro je osudio ovaj, kako se navodi, vandalizam nad objektom velike verske i kulturne vrednosti, koji Zeničani smatraju simbolom dijaloga, međureligijske saradnje i mira.

"Ovo je crkva koju su bosanski franjevci uvek otvarali za brojne događaje, koji su Zenicu činili i čine tako posebnim gradom. Zenički verski objekti, crkve i džamije tu su, svih ovih vekova, preživeli ratove i nemire i ne smemo dozvoliti da ih neko skrnavi u miru”, rekao je sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Zenice Kenan Hodžić.

Odbor očekuje, kazao je, da cela zenička javnost osudi ovaj sramni događaj.

On je podsetio da su crkve i džamije "duše vernika, mnogo više od samih građevinskih celina, mnogo više od kamena i bakra".

Od nadležnih, dodao je, traže da učine sve kako bi se pronašli počinioci i adekvatno sankcionisali i na taj način poslala jasna poruka "da se u svetinje ne sme dirati".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: