Sud oslobodio Radišića, Matića i B92 po tužbi Milanovića

Vrhovni kasacioni sud doneo oslobađajuću presudu po tužbi bivšeg direktora RTS Dragoljuba Milanovića protiv B92, Verana Matića i novinara Nikole Radišića.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.01.2018.

16:37

Sud oslobodio Radišića, Matića i B92 po tužbi Milanovića
Foto: Thinkstock

Ovo je konačna presuda kojom je preinačena presuda Apelacionog suda iz 2016. i potvrđena odluka koju je doneo Viši sud godinu dana ranije.

Milanović je tražio odštetu od 500.000 dinara za povredu časti i ugleda, zbog priloga emitovanog u Vestima TV B92 u kom je Radišić rekao da je on "žrtvovao 16 radnika RTS" u zgradi RTS 1999.

Kako se navodi u odluci Vrhovnog kasacionog suda, sloboda izražavanja podrazumeva prenošenje istinitih i tačnih informacija, a u ovom slučaju je novinar B92 najavljujući prilog naveo da je tužilac proglašen odgovornim za smrt 16 radnika RTS i upotrebio termin "žrtvovao".

"Prilog novinara i njegovi komentari bazirani su na pravnosnažnoj sudskoj odluci, kojom je tužilac oglašen klrivim za krivično delo protiv opšte sigurnosti, koje je za posledicu imali smrt 16 radnika RTS, a koje je izvršeno eventualnim umišljajem. Imajući u vidu da je vrednosni sud (upotreba reči 'žrtvovanjeć) obrazovan na osnovu istinitih iskaza - pravnosnažne odluke, nema povrede prava na čast i ugled, što tužbeni zahtev čini neosnovanim", navodi se.

Milanović je obavezan da tuženima nadoknadi troškove parničnog postupka, a ova presuda je konačna i na nju ne postoji pravo žalbe.

U presudi koja je sada preinačena, Apelacioni sud je 2016. naložio da tuženi Milanoviću solidarno isplate 150.000 dinara, umesto traženih 500.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: