Atina i Skoplje u završnoj fazi, "dogovor tajna do kraja"

Sudeći prema diplomatskim aktivnostima Atine i Skoplja, razgovori oko spora o imenu Makedonije, očito ulaze u završnu fazu, navodi Dojče vele.

Izvor: Tanjug, Dojèe vele

Četvrtak, 11.01.2018.

12:47

Atina i Skoplje u završnoj fazi,
Ilustracija: Thinkstock

Međutim, izgleda, kako se navodi, da obe strane žele da sve do konačnog dogovora detalje pregovora drže dalje od očiju javnosti kako be se izbegle tenije u grčkoj i makedonskoj javnosti.

Nakon reakcija nekoliko organizacija iz Soluna, čiji se pripadnici protive bilo kakvoj upotrebu reči Makedonija u imenu severnog suseda, juče se oglasio i Sinod Grčke pravoslavne crkve koji zastupa isti stav, što je izazvalo reagovanja državnih institucija. Ovoj opciji priključila se u velikom broju i grčka dijaspora, uglavnom ona koja živi preko Atlantika.

Dojče vele na makedonskom jeziku tim povodom konstatuje da se čini da ova situacija brine grčku vladu koja se, kako se navodi, plaši da bi takva situacija mogla da dovede i do javnih nemira u grčkom društvu. Otuda insistiranje vlasti da u ovoj završnoj fazi sve u vezi sa razgovorima bude diskretno i daleko od radoznalih novinara.

Tako, na primer, i današnji sastanak dvojice ministara spoljnih poslova, Nikosa Kocijasa i Nkole Dimitrova, biće održani na nepoznatoj lokaciji. Grčka pravoslavna crkva, koja se protivi upotrebi reči Makedonija u bilo kom obliku u imenu Makedonije, očekuje da vlada, koja predvodi razgovore o sporu sa imenom, razume zabriutost Crkve.

Crkva, naime smatra, da to nije samo nacionalno, već i crkveno pitanje i da o tome imaju prava da se izjašnjavaju.

U analizi Dojče velea se navodi da u ovom trenutku nije jasno da li će stavovi svih opcija biti uključeni u pregovarački proces sa pravnog, političkog i jezičkog stanovišta.

Grčka je zato, navodi se, fokusirana na ublažavanje varnica koje dolaze i Grčke pravoslavne crkve i jednog broja grčkih organizacijakoji, koje zastupaju isti stav i najavile su održavanje protestnog mitinga 21. januara u Solunu i drugim gradovima i opštinama.

S druge strane, postoje stranke koje smatraju da će Grčka skupo platiti nerealne odluke iz prošlosti koje su se pre svega rukovodile populizmom kada je reč o imenu Makedonije. ni ne spore da Crkva treba da igra važnu ulog, ali u okvirima svojih nadležnosti, dok je pitanje sprovodjenja spoljne politike isključivo u nadležnosti vlade.

Neimenovani zvaničnik grčke vlade izjavio je za atinski dnevnik Katimerini da se Crkva meša u diplomatska pitanja zemlje, a ne dozvoljava da se država meša u pitanja Crkve.

Grčka crkva je, inače, o svom stavu obavestila i premijera Aleksisa Ciprasa u kojem se, između ostalog, kaže: "Grčka crkva rečju sveštenstva i naroda od davnih vremena svedočila je o grčkom karakteru Makedonije, stoga ne možemo prihvatiti dodelu pojma 'Makedonija' ili izvedenih reči kao komponente u imenu druge države, koja će imati uticaj u ime raskošne samoproklamovane crkve 'Makedonije'. Očekujemo da odgovorna grčka vlada, koja rukovodi ovim itanjem da razume zabrinutost crkve, što je zabrinutost kosmopolitskog helenizma".

A grčki episkop Jeronimos je nakon dvodnevnog zasedanja Sinoda GPC rekao da Crkva ima svako pravo da bude zaintresovana za određeno pitanje jer to nije samo nacionalno, već i crkveno pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: