"Ne shvataju me ozbiljno, cela BiH može da postane Mostar"

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić je ponovo upozorio da BiH, zbog nepostojanja dogovora Bošnjaka i Hrvata u vezi s Izbornim zakonom, ulazi u krizu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.01.2018.

20:12

Foto: Tanjug, arhiva

On je istakao da ta kriza može dovesti do toga da posle oktobarskih izbora cela BiH postane Mostar. On je naveo da je još pre šest meseci upozoravao da je Izborni zakon BiH najveći problem koji će opteretiti BiH, ali da to niko nije ozbiljno shvatao.

"Verujem da će to pitanje opterećivati celu ovu godinu. Mislim da su male šanse da se postigne neka vrsta dogovora, jer je značajno različit pogled na sadržaj i ne verujem da može doći do određenog približavanja u vezi s ovim pitanjem", rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da predstavnici SDA i HDZ "pošteno i otvoreno razgovaraju i pokušaju da postignu dogovor, jer to neće rešiti ni hrvatski ni turski predstavnici".

"Nažalost, zbog nedostatka komunikacije, nisam optimista da će se to dogoditi i bojim se da BiH polako, ali sigurno ulazi u ozbiljnu političku krizu, koja može dovesti do toga da, poslije izbora, cela BiH postane Mostar", istakao je Ivanić.

Ustavni sud BiH je sredinom prošle godine izbrisao sporne odredbe Izbornog zakona BiH kojim se omogućavala manipulacija s izborom hrvatskih delegata u Dom naroda Federacije BiH, iz kojeg se posredno, biraju i delegate u Dom naroda parlamenta BiH.

U slučaju da se ne popuni federalni Dom naroda, nije moguće uspostaviti izvršnu vlast u Federaciji BiH, što takođe utiče i na konstituisanje vlasti na državnom nivou.

U Mostaru su još 2010. osporene odredbe izbornog zakona, ali do sada o tome nije postignut konsenzus između najvećie bošnjačke i hrvatske stranke, SDA i HDZ BiH, zbog čega u Mostaru od 2008. godine nisu održani lokalni izbori.

Mostar zbog toga nema gradsko veće, a funkciju gradonačelnika skoro deset godina obavlja Ljubo Bešlić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: