"Hrvatsku politiku zanima samo jedan aspekt presude"

Hrvatsku politiku interesuje samo jedan aspekt predstojeće presude liderima tzv. “Hrvatske Republike Herceg-Bosne”.

Izvor: B92

Utorak, 28.11.2017.

23:02

Ilustracija: Thinkstock

Njih zanima hoće li ono što je u prvostepenoj presudi rečeno o "udruženom zločinačkom poduhvatu" opstati i u njenoj konačnoj varijanti, izjavio je politički analitičar iz Zagreba Davor Đenero.

Komentarišući izjavu predsednice Hrvtaske Kolinde Grabar-Kitarović da će Haški sud izgubiti kredibilitet ukoliko se u pravosnažnoj presudi potvrdi postojanje “udruženog zločinačkog poduhvata” izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava Branko Todorović ukazuje za Dojče vele da je ta izjava izazvala niz reakcija, pre svega bošnjačkih zvaničnika, koji su se pitali ’kako to da predsednica susedne zemlje toliko brine o šestorici državljana BiH’, pa do otvaranja pitanja tužbe BiH protiv Hrvatske, zbog ’agresije’ na BiH.

"Reagovala su i udruženja preživelih žrtava proteklog rata podsećajući na činjenicu da je Hrvatska uvek podržavala i odobravala kvalifikaciju “udruženi zločinački poduhvat” kada se presuđivalo srpskim zvaničnicima, ali kada su u pitanju hrvatski, onda su tu druga merila i principi", rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, izricanje pravosnažne presude "Prliću i ostalima" ponovo će otvoriti polemike o tome da li presude doprinose pomirenju ili izazivaju još dublje podele, a biće otvorena i pitanja satisfakcije za žrtve koje se najčešće gube iz vida.

U prvostepenoj presudi liderima tzv. HRHB i njihovim saučesnicima iz Hrvatske, iznesena su tri dokaza na osnovu kojih je utvrđeno postojanje “udruženog zločinačkog poduhvata”, podseća Dojče vele.

Prvi je transkript razgovora Franje Tuđmana i lidera Hrvata iz BiH iz decembra 1991. godine na osnovu kojeg je utvrđeno da je postojala namera da se etnički očiste delovi tzv. HRHB.

Drugi je knjiga Hrvata iz BiH Ante Valente, a treći - transkript razgovora Tuđman-Praljak-Šušak iz 1992. godine o nacionalnoj bezbednosti.

Ti dokazi, kakao navodi nemački javni servis, dostavljeni su Haškom sudu za vreme predsedničkog mandata Stjepana Mesića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: