Tamara i Bogdan stigli u Niš: Doček, "medaljice" i torta

Tamara Klarić i Bogdan Stevanović, koji su 30. oktobra iz Beograda peške krenuli ka Nišu, stigli su u grad na Nišavi. Prikupljeno više od milion i po dinara.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 06.11.2017.

18:29

Tamara i Bogdan stigli u Niš: Doček,

Njih dvoje pešačili su kako bi skrenuli pažnju javnosti na akciju prikupljanja novca za izgradnju nove zgrade dečjeg hemato-onkološkog odeljenja Klinike za dečje interne bolesti u Nišu.

Ideja je da građani SMS porukama na 1150 ili uplatom na račun Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka, po ceni od 100 RSD po koraku/SMS-u kupe po jedan od 260.000 koraka šetnje do Niša.

S njima je danas popodne u Niš stigla i Biljana Nedić iz Banjaluke, koja im se pridružila pri kraju pohoda, pošto je u invalidskim kolicima.

Tamara Klarić navodi da su zadovoljni i srećni, a tačan iznos prikupljenog novca i dalje nije poznat.

"Preko vikenda je stiglo dosta SMS poruka i donacija, negde između subote i nedelje iznos je bio oko 1,5 miliona dinara, videćemo za koji dan koliko smo tačno novca skupili", kaže Klarićeva.

Oni su po dolasku u Niš dočekani na Klinici za dečje interne bolesti, posetili su novu zgradu dečjeg hemato-onkološkog odeljenja i deci oboleloj od raka uručili zastavu sa porukama podrške koju su poneli iz Beograda.

"Dobili smo medaljice i torte, doček je bio prepun emocija, još čekamo da se sve slegne. Tokom puta saznali smo da su nam organizovali i doček u Beogradu, sutra oko 21 sat, hvala svima", rekla je Tamara.

Ona je još jednom apelovala na sve koji žele da pomognu da šalju SMS poruke na broj 1150 ili da uplate novac na žiro-račun NURDOR-a, jer se završetkom šetnje ne završava akcija prikupljanja sredstava.

"Nismo očekivali ovoliko pozitivne energije na kraju, mada nas je pozitivna energija pratila celim putem", dodao je Stevanović.

Akciju skupljanja novca organizuje Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR, a osim slanja SMS poruke na broj 1150, novac se može uplatiti na račun NURDOR-a: 170-30010715000-82, poziv na broj: 12345, svrha uplate: Pruži korak.

Za uplate iz inostranstva: SWIFT: BACXRSBG, IBAN: RS35170003001071532286.

Cena jednog SMS-a je 100 dinara.

Za izgradnju nove zgrade dečjeg hemato-onkološkog odeljenja Klinike za dečje interne bolesti u Nišu pre početka akcije bilo je potrebno sedam miliona dinara.

Više o akciji izgradnje novog hemato-onkološkog odeljenja u Nišu možete pronaći na sajtu Nurdora - OVDE.
Zamenik direktora Kliničkog centra Vladan Ćosić je kazao da bi zgrada trebalo da bude završena do februara iduće godine.

"Već sutra kreću radovi na drugoj fazi. Grubi građevinski poslovi su završeni, predstoji postavljanje instalacija i opreme", kazao je Ćosić.

On je rekao da je NURDOR obezbedio 40 miliona dinara za drugu fazu radova, a Ministarstvo zdravlja desetak miliona, dok nedostaje još šest do sedam miliona dinara.

Ivana Popović iz Nurdora izjavila je ranije da nedostaje još šest miliona za drugu fazu radova.

"Reč je o građevinskim i arhitektonskim radovima. Prošle godine je izgrađena zgrada, završeni su prozori, krov... Ostalo je da se uradi unutrašnjost, kao i da se prostor opremi", rekla je Popovićeva.

Ona kaže da su ugovori o nastavku radova potpisani i da će sa novcem koji je prikupljen veoma uskoro početi nastavak gradnje.

Kamen temeljac za izgradnju nove zgrade dečjeg hemato-onkološkog odeljenja Klinike za dečje interne bolesti u Nišu postavljen je prošle godine u maju, a ceo projekat od početka finansira NURDOR kroz donacije građana, organizacija, partnera.

"Obratili smo se državi da nam ukine PDV na novac koji skupljamo, jer je ovo nešto što se vraća na korišćenje građanima. Država je odlučila da visinu sredstava koja su se odnosila na PDV vrati kroz ulaganje u dalju gradnju", objašnjava Popovićeva.

Na lečenju u Nišu boravi oko 50 dece godišnje, među kojima oko 30 novih slučajeva i njihovo lečenje traje prosečno oko dve godine, pa naša sagovornica kaže da je postojeći kapaciteti nisu dovoljni, da je postojeće odeljenje dečije onkologije u lošem stanju, ali i da je veliki problem što deca na radio-terapiju moraju da dolaze u Beograd.

"Naša je ideja da se ta terapija koja postoji za odrasle u Nišu prilagodi deci. To je sad pitanje dobre volje, ali postoji i problem nedostatka dečjeg radiologa, jer podspecijalizacija za to ne postoji u našem obrazovnom sistemu", objašnjava Popovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: