Crnobrnja: Preambula ne bi trebalo da ostane

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja uveren da je promena Ustava usmerena na konsolidovanje pravnog sistema Srbije i puta ka EU.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.10.2017.

11:18

Crnobrnja: Preambula ne bi trebalo da ostane
Tanjug, arhiva

Crnobrnja je, u tom kontekstu, rekao da se nada da u Ustavu neće ostati preambula koja kaže da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

"To nije pravno, već političko pitanje. Ja se nadam da se neće desiti da ostane preambula i da zapravo preambula bude jedina veza sa našim prisustvom na Kosovu", rekao je Crnobrnja odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje da će posle promena u Ustavu ostati ta preambula.

Ustav Srbije se ne menja, istakao je, da bi bio u skladu sa EU jer ta organizacija nema svoj Ustav, već da bismo se priklonili evropskim vrednostima, izjavio je on.

"Ja sam za svog života promenio pet Ustava, mi se sa Ustavom igramo kao da je igračka. Ovog puta je pokušaj da se promenom Ustava konsoliduje ceo pravni sistem i da se konsoliduje ono što je važno za evropsku perspektivu", rekao je Crnobrnja pred početak konferencije "Promene Ustava na putu do Evropske unije".

Na konferenciji je bilo reči o promenama Ustava koje očekuju Srbiju na evropskom putu, a Crnobrnja smatra da se promenom Ustava u političkom sistemu neće promeniti mnogo.

Nada se, istovremeno, da će ustavne promene pomoći da se pravosudje udalji od izvršne vlasti, "što je moguće više".

"Nisam naivan da mislim da će to preko noći da se desi. Ali, persepktiva mora da bude u tome da se tri grane vlasti - izvršna, sudska i zakonodavna razdvoje i funkcionišu kao u svim normalnim zemljama", ističe on.

Ustav će se poštovati, ocenio je, onoliko koliko to budu "pritiskali" ljudi i koliko će iskazivati svoju volju i želju za tim umesto da "samo reaguju na to kako se vlast ponaša".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: