MKD: Počela kampanja, razbijena stakla, izmet na ulazu...

Izborna kampanja za lokalne izbore u Makedoniji, na kojima se biraju gradonačelnici i opštinski odbornici, danas je počela manjim incidentima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2017.

12:04

MKD: Počela kampanja, razbijena stakla, izmet na ulazu...
Thinkstock

Kako prenose mediji, nepoznate osobe su razbile staklo na vratima Izbornog štaba opozicione VMRO DPMNE u skopskoj opštini Kisela voda, dok je opštinski štab Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) u opštini Aerodrom tokom noći namazan izmetom.

Na lokalnim izborima za gradonačelnike (biraju se po većinskom sistemu) i opštinske odbornike (biraju se po proporcionalnom sistemu), koji će biti održani 15. oktobra, učestvuje 19 partija i koalicija, kao i 64 nezavisna kandidata.

Kandidati za gradonačelnike potpisali su juče Kodeks za fer i demokratske izbore, dok je makedonski parlament u subotu, kako bi se izbeglo da se skupštinska govornica koristi u predizborne svrhe, prekinuo zasedanje koje će biti nastavljeno po završetku lokalnih izbora.

Šesti lokalni izbori u Makedoniji biće sprovedeni na 3.480 biračkih mesta u 80 opština i u gradu Skoplju. Kampanja u prvom krugu za izbor gradonačelnika i opštinskih odbornika biće završena u petak, 13. oktobra u 24.00, a drugi krug izbora za gradonačelnike biće održavn dve sedmice kasnije, 29. oktobra.

Pobedu na izborima najavile su obe najveće partije SDSM i VMRO DPMNE. Najjača bitka između SDSM i VMRO DPMNE očekuje se za mesto gradonačelnika Skoplja, gde će se za VMRO DPMNE boriti sadašnji gradonačelnik Koce Trajanovski, a za SDSM jedan od čelnika te stranke Petre Šilegov.

Relevantne ankete koje su objavili Televizija Telma i američki republikanski institut IRI, pokazuju da SDSM prvi put posle 10 godina ima prednost nad VMRO DPMNE, dok se najveće šanse među albanskim glasačima daju stranci DUI Alija Ahmetija, kojoj će lokalnu vlast pokušati da preotmu Alijansa za Albance i Besa.

Prvi put se najavljuje i međusobna podrška jedne makedonske (SDSM) i jedne albanske partije (DUI) u prvom krugu izbora, između ostalog i tako što DUI neće imati kandidata za gradonačelnika Skoplja kako bi podržao svog koalicionog partnera u makedonskoj vladi.

Analitičari ipak upozoravaju da treba voditi računa o tome da građani na lokalnim izborima glasaju za ličnosti a ne za partije. VMRO DPMNE je uglavnom ponovo kandidovao sadašnje gradonačelnike, a SDSM mlađe funkcionere nepoznate javnosti koji su izabrani na lokalnim unutarpartijskim anketama.

Najveći broj lokalnih samouprava u poslednja tri izborna ciklusa drži opozicioni VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, dok vladajući SDSM Zorana Zaeva ima gradonačelnike u samo tri opštine - Strumici, Kumanovu i skopskoj opštini Centar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: