Šarčević: Reforma obrazovanja prioritet Vlade

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio da je reforma obrazovanja na svim nivoima, od predškolskih ustanova do visokog obrazovanja, među prioritetima Vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2017.

11:30

Šarčević: Reforma obrazovanja prioritet Vlade
Tanjug, Jaroslav Pap

"Ministarstvo je pokrenulo više strateških, reformskih pravaca koji u osnovi imaju potpuno novu zakonsku regulativu. Ovih dana usvajamo novih sedam zakona", rekao je Šarčević na otvaranju petog Dijaloga o obrazovnim politikama Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Novom Sadu.

Naveo je da reforma obrazovanja obuhvata reformu visokog i univerzitetskog obrazovanja, uvođenje dualnog obrazovanja, internacionalnizacija studijskih programa i digitalizacija oblasti obrazovanja.

Šarčević je kazao da je fasciniran načinom na koji Kina danas unapređuje svoj obrazovni sistem i da ovakvi Dijalozi mogu poslužiti za razmenu iskustava sa zemljom koja je "prepoznata kao jedna od vodećih privreda u svetu".

Prema njegovim rečima, u pripremi za dijalog su identifikovane teme koje se odnose na unapređivanje obrazovanja kroz zajednički razvoj visokog školstva, nauke i pokretanje inovacija.

Osim toga, Šarčević je dodao da su teme o kojima će se u naredna dva dana govoriti u Dijalogu i unapređivanje međuvladine saradnje, zajedničko korišćenje kapaciteta i resursa za nove investicije, kao i pružanje podrške novim bilateralnim, ali i multilateralnim projektima.

Zamenik ministra obrazovanja Narodne Republike Kine Du Dženjuen rekao je da je od ustanovljavanja "Mehanizma 16 plus 1", kako se drugačije zove uspostavljena saradnja kroz dijalog, postignut veliki uspeh u oblasti obrazovanja.

"Tokom pet godina povećao se opseg razmene studenata, i njihov broj sada dostiže oko 3.800 kineskih učenika, što je gotovo duplo više nego 2012. godine, kada mehanizam nije postojao", rekao je Du Dženjuen i dodao i da je više od 5.000 studenata iz centralne i istočne Evrope boravilo na obrazovanoj razmeni u Kini.

Du Dženjuen je dodao da Kina i u budućnosti želi da iskoristi sve potencijale tri platforme – inicijative "Jedan pojas jedan put", "Mehanizma 16 plus 1, ali i tradicionalno dobrih prijateljskih odnosa sa Srbijom i ostalim zemljama koje su obuhvaćene tim mehanizmima.

Inicijativa "Jedan pojas jedan put" je usmerena na infrastrukturne projekte kao podsticaj ekonomskom prosperitetu Kine i 68 država uključenih u inicijativu.

"Treba podići stepen povezanosti obrazovnih politika i predlažem da ustanovimo mehanizam koordinatora u prosvetnoj saradnji i periodično medjusobno izveštavanje u oblasti obrazovnih politika i strategija", kazao je Du Dženjuen.

Peti dijalog o obrazovnim politikama Kine i zemalja centralne i istočne Evrope održava se u Novom Sadu 21. i 22. septembra, a biće održan i četvrti sastanak konzorcijuma visokoobrazovnih ustanova zemalja ovog mehanizma, poznatijeg kao "Mehanizam 16 plus 1".

Tokom dvodnevnog događaja, visoke zvanice, predstavnici ministarstava obrazovanja iz Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope razmeniće mišljenja o unapređenju obrazovne saradnje, prakse i uskladjivanja obrazovnih strategija u cilju jačanja ovog segmenta odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: