Vašington na oprezu: Nešto se neobično dešava u S. Koreji

Vojni zvaničnici SAD misle da bi sledeće raketne probe S. Koreje mogle da budu izvedene pod vodom jer se čini da se Pjongjang sprema za lansiranje s podmornica.

Izvor: B92

Petak, 21.07.2017.

09:42

Vašington na oprezu: Nešto se neobično dešava u S. Koreji
Ilustracija, Tanjug-AP

U proteklih 48 sati severnokorejska podmornica duga 65 metara pokazala je "neuobičajeno premeštanje", prema rečima dva neimenovana vojna zvaničnika SAD koje prenosi Si-En-En. Brod je plovio dalje nego ranije u međunarodne vode, putujući stotinak kilometara, do Japanskog mora.

Prema rečima jednog od zvaničnika, netipično ponašanje podmornice uzrokovalo je da južnokorejske i američke snage podignu nivo opreznosti, s obzirom na to da američke izviđačke službe pažljivo prate brod, preneo je Sputnjik.

Ova aktivnost dolazi nedelju dana nakon što je Pjongjang završio ono što Vašington smatra prvom uspešnom probom interkontinentalne balističke rakete 4. jula. Lider Severne Koreje Kim Džong Un nazvao je to lansiranje "poklon paketom" Sjedinjenim Američkim Državama za proslavu Dana nezavisnosti.

Severnokorejski državni mediji izvestili su da su moguća buduća lansiranja, citirajući Kima, koji je naučnicima rekao da bi trebalo "često da šalju velike i male 'poklone Jenkijima".

Kim je takođe tvrdio da je nedavno testirana raketa "Hvasong 14" sposobna da nosi veliku nuklearnu bojevu glavu, a neki eksperti smatraju da bi za samo nekoliko godina projektil iz Severne Koreje mogao da stigne do zapadne obale SAD.

Uprkos sankcijama UN i međunarodnim pozivima za denuklearizaciju, Demokratska Narodna Republika Koreja i dalje tvrdi da je njen nuklearni program potreban da bi se smanjili pokušaji SAD da promeni režim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: