Sporazum u jeku krize: SAD prodaju Kataru borbene avione

Američki i katarski ministri odbrane Džejms Matis i Kalid al-Atija potpisali su sporazum vredan 12 milijardi dolara za prodaju borbenih aviona F-15 Kataru.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.06.2017.

09:50

Sporazum u jeku krize: SAD prodaju Kataru borbene avione
Foto: GettyImages

Sporazum je sklopljen u jeku regionalne diplomatske krize oko Katara, koji njegovi zalivski susedi, među kojima i Saudijska Arabija, optužuju da podržava terorizam.

"Prodaja vredna 12 milijardi dolara obezbediće Kataru modernu tehnologiju i povećati bezbednosnu saradnju SAD i Katara", navelo je američko ministarstvo odbrane u saopštenju.

Ova objava je usledila deset dana od kako je grupa arapskih država na čelu sa Saudijskom Arabijom i Egiptom prekinula diplomatske odnose s Katarom i izolovala ga s kopna, mora i iz vazduha, optužujući ga da finansira islamski ekstremizam i da neguje saradnju sa šiitskim Iranom. Katarske vlasti su odbacile te optužbe.

Predsednik SAD Donald Tramp podržao je strategiju izolacije Katara koju je pokrenula Saudijska Arabija, ali su drugi američki zvaničnici prema tom stavu pokazali veću uzdržanost i pozvali na dijalog.

Više zemalja počelo je diplomatsku akciju da nađe rešenje za porast tenzija u Zalivu. Pored SAD, diplomatske napore u tom smislu vode Turska, Kuvajt i Francuska.

Agencija AP navodi da sporazum o američkoj prodaji borbenih aviona F-15 Kataru i poseta dva američka ratna broda Dohi ukazuju na vitalne vojne veze koje Vašington održava sa tom zemljom u središtu spora sa drugim arapskim državama.

Komandant Pete flote američke ratne mornarice Bil Urban rekao je za agenciju AP da su dva broda američke ratne mornarice danas u "rutinskoj poseti luci" u Dohi.

U Kataru je stacionirano 10.000 američkih vojnika i velika američka vojna baza. U toj bazi je i sedište američke centralne komande koja upravlja operacijama protiv grupe Islamska država. ;

Američki i katarski ministri odbrane, Matis i Al-Atija, tokom jučerašnjeg susreta takođe su razgovarali o bezbednosnim pitanjima, među kojima o pretnji grupe Islamska država i o važosti da se ublaže tenzije u regionu da bi svi partneri u Zalivu mogli da se koncentrišu na naredne "faze potrebne da ostvare zajednički cilj", navodi se u saopštenju američkog ministarstva odbrane.

Pentagon nije dao druge detalje o prodaji. Prema agenciji Blumberg, radi se o 36 aviona F-15.

Pročitajte još:

Zašto baš Katar?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: