Burno u skupštini: Gojković ljuta, Živković o "metafori"

Novi skupštinski dan počeo tvrdnjama o falsifikatima, a zatim je fokus prešao na izjavu Zorana Živkovića da "politiku u parlamentu vode prostitutke".

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 26.05.2017.

15:15

Burno u skupštini: Gojković ljuta, Živković o
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Predsednica parlamenta Maja Gojković izjavila je da neće preći preko uvreda koje joj je uputio poslanik Nove stranke Zoran Živković.

"Preko uvrede koju ste mi uputili neću preći. Sa vama ne želim da razgovaram", poručila je Gojkovićeva Živkoviću, koji se javio za reč po povredi Poslovnika.

Gojkovićeva je rekla da će nekom drugom dati da predsedava kada se Živković bude javljao za reč i govorio, a kada je Živkoviću reč dao predsedavajući Đorđe Milićević, poslanici SNS počeli su da galame i udaraju rukama o klupe.

To su činili sve dok je Živković govorio.

Nakon izlaganja Živkovića, Gojkovićeva se vratila na mesto predsedavajućeg i zahvalila poslanicima na podršci svim ženama koje se bave politikom.

Povodom polemike o proceduri, po kojoj je zakazana nova sednica, Gojkovićeva je rekla da joj je žao što su poslanici opozicije predali predloge za dopune dnevnog reda za sednicu koja nije u tom trenutku bila zakazana, jer tada njen saziv nije bio evidentiran.

"Nije zavedeno vreme saziva nove sednice kad je predato, jer se žurilo da se popišu u 9:59 dopune na sednicu koja nije zakazana", kaže Gojkovićeva.

Lider Nove stranke Zoran Živković izjavio je da nije uvredio predsednicu skupštine Maju Gojković, već da je izrekao jednu "metaforu" ne pominjući nijedno ime.

On je novinarima u Skupštini Srbije, rekao da je samo ponovio poznatu metaforu, pošto mnogi vole da kažu da je "politika bliska prostituciji".

Živković kaže da je rekao da politika može da bude bliska prostituciji "samo ako se time bave prositutke u direktnom ili prenesenom značenju, muške, ženske, ili bilo koje druge", i dodaje da to nije rekao za Maju Gojković.

"Za nju sam rekao da je Maja Preletačević, ali to je drugi kontekst, niti sam uvredio bilo koju poslanicu. Ni na koji način, niti sam imao nameru, niti sam omaškom, niti greškom, niti slučajno uvredio bilo koga, nego sam ponovio metaforu i dao objašnjenje za nju", rekao je Živković.

Uz tvrdnju da se u parlamentu nastavlja "circus", on je pozvao Gojkovićevu da "spase dušu" i podnese ostavku.

Lider Nove je reagovao je ranije na na izjavu Maje Gojković da je "još jedna laž" da je bilo pritisaka na radnike u pisarnici i da je opozicija pokušala da falsifikuje dnevni red.

"Nije podnela krivičnu prijavu za tvrdnje koje iznosi, a to je još jedna njihova laž", rekao je Živković, a sličan stav su izneli i DS i SDS uz poziv na smenu Gojkovićeve.

Zatim je Živković rekao:

"Kažu za politiku da je bliska prostituciji, jeste kada je vode prostituke, ženske, muške, političke u prenosnom smislu, direktno izaberite kako god hoćete, to nije teška reč za ovo što se dešava u ovom zdanju."

Ovu njegovu izjavu su ubrzo osudili poslanici vladajuće koalicije, a predsednica Skupštine je rekla da "neće preći preko tih uvreda" i pozvala sve poslanice na solidarnost.

Predsednica Skupštine Maja Gojković na početku sednice nije dozvolila poslaniku Živkoviću da dobije reč.

"Sa vama da razgovaram ne želim posle uvreda koje ste mi uputili. Kada neko drugi bude predsedavao daće vam reč", kazala je Maja Gojković.

Ubrzo je Gojkovićeva predsedavanje prepustila potpredsedniku Đorđu Milićeviću, pa je Živković dobio reč, ali su poslanici valdajuće većine dok je on govorio lupali o klupe.

Maja Gojković se poslanicima koji su lupali u klupe zahvalila na podršci.

"Hvala svim poslanicima koji su dali podršku svim ženama koje se bave politikom", kazale je Maja Gojković.

Ona je ocenila da je Živković nju nazvao prostitutkom i izrazila nadu da će o tome "imati šta da kaže Saša Janković, koga je Živković podržao, kao i Marinika Tepić, kao žena koja se bavi politkom".

Ona je kazala da se nada da će sve poslanice i žene koje se bave politikom reagovati na izjavu Živkovića.

Inače, sednicu bojkotuju poslanici DJB, Dveri, SDS, LDP. Ranije, šef poslanika DS Goran Ćirić je rekao da su optužbe predsednice parlamenta da je deo opozicije pokušao da falsifikuje saziv sednice još jedan argument za njenu smenu.

On je na konferenciji za novinare tvrdio da Gojkovićeva napada zaposlene u pisarnici, jer su poštovali Poslovnik, te da ne sve načine pokušava da spreči predloge opozicije, tako što zakazuje sednicu u minut do deset i ostavlja minut za predloge opozicije.

Ćirić je naveo da su zaposleni u pisarnici bili pod velikim pritiskom da sve stignu.

Zamenik šefa poslaničke grupe SDS Marko Đuršić rekao je u parlamentu da će opozicija danas u 15 sati imati sastanak u skupštinskoj biblioteci.

"Besmisleno je da mi vama objašnjavamo da predsednica laže i vara", rekao je Đurišić.

Pola sata nakon što je obavestila javnost da je deo opozicije pokušao da falsifikuje dnevni red sednice parlamenta, predsednica Skupštine Maja Gojković ponovo je izašla pred novinare i iznela da su iz opozicije pretili da će je i fizički sprečiti da vodi sednicu.

SNS osuđuje izjavu Živkovića

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić osudio je navode poslanika i lidera Nove stranke Zorana Živković koji je, kako je naveo, na primitivan i prostački način napao predsednicu Skupštine Maju Gojković.

"Upoređivanje predsednice Skupštine sa prostitutkom je ispod svakoga nivoa i predstavlja potpuno ogoljenu mržnju koja nosi sa sobom destrukciju. Ovo je čist i ogoljen fašizam", rekao je Orlić.

On je kazao da SNS poziva sve ljude da osude izjavu Živkovića i da ne dopuste da se tako nešto toleriše i smatra prihvatljivim.

"Ovo je ispod svakog nivoa i baš svaki nastup političkih poslušnika DOS-ovskih kandidata Vuka Jermića i Saše Jankovića predstavlja novo saznaje na temu mržnje koju u sebi nose. Oni se uporno trude da sami sebe nadmaše u primitivnom i prostačkom odnosu prema Domu i predsednici Skupštine", kazao je Orlić.

Zamenik šefa poslaničke grupe Narodna seljačka stranka-Pokret socijalista-Ujedinjena seljačka stranka Marijan Rističević takođe je osudio navode Živkovića ističući da je Živković to učinio iz mržnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: