Brisel se "javio" zbog Haradinaja: Štetno je...

Evropa je u više navrata "prozivana" iz Beograda zbog nereagovanja na izjave Ramuša Haradinaja – tom temom se pozabavila portparolka Federike Mogerini.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 15.05.2017.

23:52

Brisel se
Getty Images

Glasnogovornica visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić ocenila je da izjave koje mogu biti interpretirane kao političko uplitanje u susedne države, nisu korisne u izgradnji dobrosusedskh odnosa na Zapadnom Balkanu.

Komentarišući pretnje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja o pripajanju "trećine teritorije Srbije Kosovu", ona je za izdanje "Danasa" od utorka kazala da takve izjave "izlažu region rizicima od eskalirajuće retorike".

"EU konstantno podržava principe pomirenja i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu. Unija očekuje od svih u regionu da nastave da grade konstruktivne i kooperativne odnose, kao i da intenziviraju rad na reformskim programima, kako bi napredovali na putu evropske integracije", kazala je Maja Kocijančić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: