Putin i Tramp "na vezi", žele sastanak "oči u oči"

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa američkim predsednikom Donaldom Trampom o Severnoj Koreji, Siriji i budućem susretu.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 02.05.2017.

21:28

Putin i Tramp
Foto: GettyImages

Oni su se dogovorili da sarađuju u pogledu diplomatskih napora za smanjenje tenzija na Korejskom poluostrvu i u Siriji, saopštio je Kremlj.

„Putin je pozvao na uzdržanost i smanjenje nivoa tenzija na Korejskom poluostrvu“, navodi se u saopštenju zvanične Moskve i dodaje se da je dogovoreno da zajedno rade na diplomatskom rešavanju kriza.

Dvojica predsednika su se složila da je potrebno organizovati lični sastanak za vreme samita G20 koji će se 7-8. jula održati u Hamburgu.

Rojters podseća da je ovo bio prvi telefonski razgovor Putina i Trampa nakon zatezanja rusko-američkih odnosa izazvanog raketnim udarima SAD u Siriji.

Navodi se da je Kremlj za razgovor Putina i Trampa naveo da je bio "u poslovnom tonu i konstrktivan" i da je saopštio da su dvojica lidera stavila naglasak na koordinaciju njihovih akcija u borni protiv međunarodnog terorizma.

U vezi sa Severnom Korejom Kremlj je naveo da je Putin pozvao na uzdržanost i da su se dvojica lidera složila da treba da rade zajedno kako bi i tu došlo do diplomatskog napretka.

Bela kuća je saopštila da su predsednici Rusije i SAD razgovarali o zajedničkom radu na okončanju nasilja u Siriji.

"Razgovor je bio veoma dobar i uključio je diskusiju o bezbednim zonama ili zonama deeskalacije u kojima bi se postigao trajni mir iz humanitarnih i mnogih drugih razloga", stoji u saopštenju Bele kuće.

Rojters navodi da je Trampova odluka da lansira 59 krstarećih raketa na sirijski vojni aerdrom 4. aprila u znak odmazde zbog napada hemijskim oružjem naljutila Ruse i vodila žestokoj razmeni reči između dve vlade.

Bela kuća je navela da će Vašington poslati predstavnika na pregovore o prekidu vatre u Siriji koji se sutra i u četvrtak održavaju u Astani u Kazahstanu.

"Oni su takođe razgovarali naširoko o zajedničkom radu na iskorenjivanju terorizma širom Bliskog istoka. Na kraju, razgovarali su i o tome kako na najbolji način rešiti veoma opasnu situaciju u Severnoj Koreji", navela je Bela kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: