"Država bi da pokaže situaciju svetliju nego što jeste"

Kuća ljudskih prava predstavila je najbitnija pitanja iz oblasti ljudskih prava za koje Srbija mora da postupi po preporukama Komiteta Ujedinjenih nacija.

Izvor: B92

Utorak, 18.04.2017.

16:50

Danilo Ćurčić iz Jukoma kaže da bi država da "predstavi situaciju boljom nego što jeste".

“Meni se čini da je glavni utisak da se država trudi da ovaj proces prođe što bezbolnije, da prikaže situaciju svetliju nego što jeste“, rekao je u Kažiprstu Danilo Ćurčić iz Jukoma.

On je dodao da je država prikazala neke statistike koje nemaju neki poseban značaj, kao i da je prikazala da ostvarivanje ljudskih prava nije problematično.

“Problem je u tome što mi gledamo ostvarivanje ljudskih prava kroz pojedine pojavne oblike – ako bude Prajda, znači ostvarujemo prava – ali situacija je drugačija, LGBT osobe, HIV pozitivne osobe su izložene diskriminaciji“, rekao je Ćurčić.

On je dodao da je Komitet dosta dobro informisan i kada je u pitanju imenovanje novog tužioca za ratne zločine.

“Pitali su šta je problem sa imenovanjem. Bili su informisani i o tome da bivši tužilac nije upisan u Advokatsku komoru, a čini mi se da država nije na ta pitanja uspela da odgovori“, naveo je on.

Kako je rekao, Komitet je imao komentar i kada su u pitanju prava Roma, izbeglička kriza i sloboda izražavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: