Četvrtak, 06.04.2017.

12:39

"Diskriminišu nas sa svih strana, linčuju moje dete"

Majka učenika zbog čijeg ponašanja roditelji đaka u jednom odeljenju drugog razreda osnovne škole u Kragujevcu ne dovode decu u školu obratila se medijima.

Izvor: B92, Beta

Foto: GettyImages

On je rekla da su i njeno dete i cela porodica izloženi "nesvakidašnjem teroru i nerazumevanju nastavnog osoblja, stručne pedagoške službe, roditelja i vršnjaka".

"Nezadovoljni roditelji pisali su prilično uvredljivu peticiju Centru za socijalni rad u Kragujevcu, koji je upoznat sa celom situacijom. Pošto nisu bili zadovoljni reakcijom nadležnog organa ustanove socijalne zaštite, novu peticiju i protest su poslali stanici Policijske uprave u Kragujevcu, koji su danas pozvali roditelje i inkluzivno dete od osam godina na saslušanje. Malo im je bilo, pa su svoj bes iskalili i preko lokalnih novina iznoseći strašne neistine i vređajući ljudsko dostojanstvo deteta i roditelje inkluzivnog deteta", navodi se u obraćanju medijima.

Majka tog dečaka navodi da se radi o svojevrsnom linču deteta i cele porodice.

Roditelji učenika odeljenja II-3 Osnovne škole "Stanislav Sremčević" u Kragujevcu već tri dana ne šalju decu na nastavu jer tvrde da škola treba da nađe rešenje za, kako smatraju, problematično ponašanje učenika tog odeljenja za kojeg navode da fizički i verbalno maltretira đake i učitelja.

Prema navodima roditelja, od škole je zatraženo da hitno reši taj slučaj vršnjačkog nasilja i pruži garancije za bezbednost njihove dece u školi. U zahtevu koji je upućen školi ne traži se da "problematičan" učenik bude isključen iz škole, nego da se premesti u drugo odeljenje ili da se sa njim radi u odvojenoj prostoriji.

Roditelj jednog učenika II-3 rekao je agenciji Beta da je problem prisutan od početka školske godine, tako što jedan učenik maltretira ostale đake u odeljenju, šutira ih, udara, izražava se vulgarno, vređa učenike, pa i po nacionalnoj osnovi, crta žene krvave i bez glave, kao i oružje i noževe i ometa nastavu na razne načine.

Majka tog dečaka navodi da je ogorčena jer i novinari nisu bolje istražili ceo slučaj već prave "medijsku hajku".

"Ogorčeni smo strašno i uvređeni sa svim ovim dešavanjima jer nas roditelje niko ništa nije pitao, niti razgovarao sa nama, nego nam se sve radi iza leđa, kukavički", navodi se u obraćanju.

Majka je navela da se nad njenim detetom sprovodi verbalno i fizičko nasilje od učiteljice, od kada je krenuo u školu 2015. godine.

"Baš iz tog razloga je i prebačen u odeljenje II-3 u septembru 2016. godine. Međutim, nakon prebacivanja tortura nad mojim detetom je nastavljena i pored dostavljene dokumentacije dečijeg psihijatra da moje dete ima hiperkinetički sindrom. Oni se nisu obazirali na tu dijagnozu u školi, ni stručna služba koja je tvrdila da mi ne znamo da on to ima i nastavili su sa istom presijom i torturom nad mojim detetom koje je konstantno pod stresom izazvanom svim ovim dešavanjima. On je isfrustriran i često plače na času jer ni od koga podršku nema, jedino od nas roditelja", navela je majka.

Ona je dodala da ga je sadašnji učitelj ponižavao od kada je došao u to odeljenje i često izazivao negativne reakcije kod njega kada je pričao deci da se sklanjaju od njega, da je bolestan i da treba da ide u bolnicu, da ne zna ništa i ne želi da nauči.

"Mom detetu se pripisuju i razne neistine tako da nas, i roditelji i škola i učitelji guraju još dublje. Umesto da radimo zajedno na ovom problemu, oni nas prijavljuju policiji kao kriminalce i još iznose gnusne laži o nama roditeljima. To je totalna diskriminacija sa svih strana", navela je majka.

O slučaju ovog dečaka oglasio se i ministar prosvete Mladen Šarčević. On je upitao zašto se o tome ćutalo godinu i po dana, da li "slučaj neko prikriva ili je tražio jalova rešenja". Opširnije - OVDE:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: