Kako teče rekonstrukcija Palate pravde?

Prva faza radova na rekonstrukciji Palate pravde završena je u septembru prošle godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2017.

18:42

Kako teče rekonstrukcija Palate pravde?

Tada su iz ove zgrade svi pravosudni organi iseljeni i premešteni na privremene adrese.

Spolja se neće mnogo promeniti, ali unutrašnjost će biti neprepoznatljiva. Rekonstrukcija Palate pravde trajaće dve godine, posle čega će u zgradu biti vraćeni Viši sud, Prvi osnovni sud, Više javno i Prvo javno tužilaštvo, koji se trenutno nalaze na privremenim adresama.

“Nakon rekonstrukcije Palate imaćemo jednu modernu pravosudnu zgradu koja će, ne samo omogućiti da imamo veće smeštajne kapacitete, već i učestalost u zakazivanju suđenja, već i preduslov za razvoj IT strukture i IT opreme koja će biti instalirana i biće pre svega omogućeno da se suđenja snimaju i audio i vizuelno”, navela je ministarka pravde Nela Kuburović.

Rekonstrukcija Palate pravde vredi oko 16 miliona evra i finansira se od sredstava Evropske investicione banke.

“Ovo je samo jedan projekat koji EIB direktno finansira, ali država i ministarstvo su uključeni u jedan sveobuhvatni projekat rehabilitacije i modernizacije pravosudnih institucija i organa koji pre svega treba da poboljšaju i dovedu do modernizacije objekata”, rekla je Dubravka Negre iz Evropske investicione banke.

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da jedan od najvećih problema u prekršajnim postupcima predstavlja rad nad takozvanim budžetskim predmetima, odnosno poreskim predmetima, gde su propisane najveće kazne, a dolazi do njihovog zastarevanja.

“Jedan od načina na koji ćemo pokušati da rešimo taj problem je da se izvrši koncentracija nadležnosti, odnosno da imamo četiri prekršajna suda na području četiri apelacije koje će se upravo baviti tim predmetima, što znači koncentracijom nadležnosti ćemo pokušati da ubrzamo postupke u prekršajnom sudu”, dodala je Kuburovićeva.

Akcionim planom za poglavlje 23 planirano je povećanje efikasnosti kroz smanjenje broja starih predmeta, a jedan od planova jeste da se u ovoj godini broj starih predmeta smanji za oko 20 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: