Dveri: Vučić i Dačić da reaguju zbog Junkerove izjave

Srpski pokret Dveri pozvao je premijera Vučića šefa diplomatije Ivicu Dačića da upute protestnu notu zbog izjave Žan-Kloda Junkera.

Izvor: B92

Subota, 25.03.2017.

14:07

Dveri: Vučić i Dačić da reaguju zbog Junkerove izjave

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je ranije da će u slučaju propasti EU, na Zapadnom Balkanu izbiti rat.

Dveri su u saopštenju ocenile da Junkerova izjava predstavlja "vrhunsko licemerje s obzirom na činjenicu da upravo EU proizvodi sve krize u regionu, kršeći međunarodno pravo, mešajući se u unutrašnja pitanja suverenih zemalja, cepajući države, podržavajući secesionističke težnje određenih etničkih grupa i naroda".

"EU je spremna da izazove rat na Zapadnom Balkanu, ona daje podršku realizaciji projekta 'Velika Albanija', otimanjem Kosova i Metohije, kao i preko krize koju su izazvali u Makedoniji, podrškom 'Tiranskoj platformi'. EU pokušava da uništi Republiku Srpsku i da je utopi u unitarnu BiH, ukida joj ingerencije garantovane Dejtonskim sporazumom", piše u saopštenju.

Dveri su navele da je Srbija užna da reaguje radi zaštite mira i svoje stabilnosti, a, kao garant Dejtonskog sporazuma, i kada neko ugrožava stabilnost i opstanak Republike Srpske.

"Država mora da odgovori na Junkerove ozbiljne pretnje i zastrašivanje građana, pre svega Srbije i RS, kao i na podsticanje nestabilnosti na prostoru čitavog Zapadnog Balkana. Izjava predsednika EK je ponižavajuća za naše građane, za srpski narod, jer pokazuje da nas EU tretira kao varvarska plemena koja mora da drži pod svojom kontrolom da se međusobno ne bi poubijala", piše u saopštenju.

Dodaje se da je Srbiju put ka EU doveo do "otimanja dela teritorije, potpunog socijalnog i ekonomskog kraha, prodaje i predaje naše zemlje Briselu, MMF-u, inostranim bankama, do toga da svake godine 50.000 mladih napušta svoju otadžbinu, do potpunog obespravljivanja građana".

"Od suštinske važnosti za opstanak Srbije jeste da se na predstojećim izborima Vučić porazi jer je državni prioritet da se zaustavi pogubna politika guranja zemlje u EU. Građani treba da odluče da li žele da Srbijom i dalje upravljaju oni koje nisu izabrali - inostrani centri moći, ili hoće nezavisnu Srbiju koja ima pravo da odlučuje kakvu će budućnost da gradi i s kim će da sarađuje", navele su Dveri.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je u petak objavio da je 20. februara upozorio potpredsednika SAD Majka Pensa da, posle Bregzita, SAD ne pozivaju druge članice da izađu iz EU, jer bi EU mogla propasti, a na Zapadnom Balkanu bi ponovo bio moguć rat.

"Ako ih ostavimo same - Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku (srpski entitet BiH), Makedoniju, Albaniju, sve te zemlje, imaćemo ponovo rat", rekao je Junker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: