Vučić: Vlada Srbije proglasila odluku Prištine ništavnom

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada donela odluku kojom je uredbu Prištine o preuzimanju srpske imovine na Kosovu i Metohiji proglasila ništavnom.

Izvor: B92

Petak, 17.03.2017.

14:18

Vučić: Vlada Srbije proglasila odluku Prištine ništavnom
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Kako je rekao, isto je ranije učinila i u slučaju Trepče.

Vučić je rekao novinarima da je Beogradu od početka pregovora u Briselu bilo jasno da će "Priština povući takav jedan potez".

Istakao je da su predstavnici Prištine, takođe, svaki put odbijali da razgovaraju o imovini u dijalogu.

"Stoga taj potez Prištine, koji nije ništa drugo do otimačina tuđe svojine, smatramo ništavnim", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da bismo mi voleli da razgovaramo, ali za razgovor je potrebno da imate s kim, pošto su Albanci doneli rezoluciju da neće da razgovaraju.

On je rekao da je zahvalan EU na poruci da se o tome mora razgovarati.

Podsetio je da su prištinske vlasti potpisale i da je Trepča njihova, ali se metalurški kompleks nalazi na severu.

"Kako je vaša Trepča, a da nisi ušao unutra, da ne upravljaš nečim tamo? Što niste razgovarali? Trepča je imala šansu da zajedno radimo. Mi držimo metalurgiju, dva rudnika, a oni veći deo rude. Hajde zajadno da radimo. Ali nećete, hoćete da otimate“, ukazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, predstavnici Prištine nisu se pojavili „ni selfi da naprave iznad Trepče“, dodajući da to govori koliko je njihova politika nerealna.

Na drugoj strani, kaže, Beograd ne želi na nerealan načind a se bori.

"Oni se spremaju na izbore, za razliku od nas, koji se trudimo da narod ne lažemo, govorimo istinu, to dole je izgleda velika borba kao da je borba za nešto više od vlasti. Ne znam o čemu se radi", ukazao je Vučić podsećajući da se donose odluke i o specijalnom odeljenju za suđenje Srbima.

Podsetio je da su prištinske vlasti donele opšti pravni akt, rezoluciju, kojom su nas obavestile da prekidaju dijalog.

"Zamislite da smo mi u našoj skupštini doneli takvu odluku, kakva bi kampanja bila po celom svetu. Za nas je važno da se ponašamo odgovorno“, naglasio je Vučić.

Ukazao je i da se na javnom servisu pominju nerealne sume, ali da je reč o vrednoj imovini.

"Slušam već godinama da su i Gazivode njihove. Pa jesu li, sem na njihovoj televiziji u dnevniku ili na papiru? Ako razgovaramo o Gazivodama, to je nešto mnogo vredno i mislimo čisto srpsko. Za Trepču stvari nisu tako čiste. Imaju u južnom delu njihov deo, a mi u severnom delu. Ne znam kako misle da se to reši. Moramo da razgovaramo“, naglasio je Vučić.

On je kazao da ne može da shvati da su nekome izbori tako važni da zaustave neke procese na više godina.

"Mi smo spremni na razgovor u svakom trenutku, a valjda će njih neko dovesti do toga da počnu racioalno da razmišljaju“, rekao je Vučić poručivši da ne možemo da predamo imovinu koju su ljudi vredno gradili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: