Savet bezbednosti danas o sankcijama Siriji

Savet bezbednosti UN glasaće danas o predlogu rezolucije o uvođenju sankcija sirijskom režimu optuženom za korišćenje hemijskog oružja.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

00:03

Savet bezbednosti danas o sankcijama Siriji
Foto: GettyImages

Rusija, glavni saveznik vlasti sirijskog predsednika Bašara al Asada, već je prošle nedelje upozorila da će uložiti veto na takav predlog rezolucije. Moskva je već šest puta do sada ulagala veto na slične rezolucije za Siriju.

Rezoluciju su predložile SAD, Velika Britanija i Francuska, i njom se uvodi zabrana putovanja i zamrzava imovine 11 Sirijaca, uglavnom vojnih zvaničnika i 10 organizacija.

U predlogu se takođe zabranjuje prodaja, snabdevanje ili prenos helikoptera i druge opreme sirijskoj vojsci i vladi.

Ovaj predlog usledio je posle zajedničke istrage sprovedene sa Organizacijom UN za zabranu hemijskog oružja koja je zaključila u oktobru prošle godine da su sirijske vlasti izvele najmanje tri napada sa hemijskim oružjem 2014. i 2015. na tri sirijska grada.

Istražitelji su ustanovili da su ekstremisti Islamske države takođe koristili iperit, koji se smatra hemijskim oružjem, 2015. godine.

Pomoćnik ruskog ambasadora pri UN Vladimir Safronkov u petak je osudio jednostranu meru zasnovanu na nedovoljnim dokazima.

Sirijske vlasti negiraju da su upotrebile hemijsko oružje u sukobu u kome je od 2011. godine poginulo 300.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: