Vučić i Bufije: Srbija ključna država regiona

Srbija će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost u regionu jer je to uslov napretka i novih investicija.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

10:49

Vučić i Bufije: Srbija ključna država regiona
Foto: Tanjug

To je izjavio premijer Aleksandar Vučić, ali i istakao da država neće dozvoliti da je neko ponižava.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom nemačke pokrajine Hesen Folkerom Bufijeom, upitan o situaciji u regionu, rekao da Srbija prati dešavanja u Makedoniji, da se ne meša u unutrašnje stvari te zemlje, što je, kaže, korektan i fer stav prema komšijama.

"Imali smo uvek dobre odnose između Beograda i Skoplja, verujem da ćemo moći da ih zadržimo, ali nikome nećemo dozvoliti da Srbiju ponižava", rekao je Vučić.

Kad je reč o BIH, Vučić kaže da je to teško pitanje za Srbiju i da je o tome najduže razgovarao i sa Bufijeom.

"Jedino što sam njemu obećao i građanima Srbije je da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost u regionu, jer je to uslov napretka i dolaska stranih investitora", rekao je Vučić.

Kada je reč o evropskom putu Srbije, Vučić je objasnio da je na našoj zemlji da se reformiše, a da je na zemljama Evropske unije da odluče da li žele takvu Srbiju u svojim redovima.

"Mi bismo želeli da uđemo u EU. Smatramo da pripadamo evropskom društvu, ali odluka je na članicama", rekao je premijer.

Premijer nemačke pokrajine Hesen Folker Bufije istakao je da je situacija u EU teška, da se svetska politika menja, zbog čega je važno da Evropa bude jedinstvena, što nije moguće postići bez stabilizacije regiona zapadnog Balkana, u čemu Srbija ima centralnu ulogu.

On je, nakon razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, na zajedničkoj konferenciji za štampu, kazao da je EU nepotpuna bez zemalja regiona.

"Mi smo ovde pre svega jer je Srbija ključna država regiona i zato želimo da vas ohrabrimo, vladu i građane, da nastave reformski rpoces, a tamo gde možemo da pomognemo, pomoći ćemo. Nismo ovde da delimo lekcije već da pružimo konkretnu podršku u cilju zajedničke budućnosti", rekao je Bufije.

Takođe je rekao da je doputovao sa delegacijom pokrajine Hesen, u kojoj su predsednik pokrajinske skupštine, kao i predstavnici stranaka, što pokazuje koliko je veliko interesovanje koje u tom delu Nemačke vlada za Srbiju.

Bufije je istakao da je delegacija u Srbiji kako bi dalje produbila odnose.

“Sa velikim interesovanjem pratimo reforme koje se sprovode i to podržavamo. Premijer Vučić je ukazao da je iz njegove pespektive razvoj za bolju budućnost ne samo za Srbiju, već i svih zemalja regiona, u EU, u čemu se slažemo. Činjenica da su juče otvorena dva nova poglavlja pokazuje da i u Uniji priznaju reformske uspehe“, objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: