Klinci prave robote, osvajaju medalje - gase im školu

Drugo polugodište uveliko je počelo, a još se čeka konačna odluka Ministarstva prosvete i Grada Beograda o tome kako će organizovati novu mrežu škola.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2017.

16:44

Klinci prave robote, osvajaju medalje - gase im školu

"Politehnika - škola za nove tehnologije" na spisku je onih koje bi trebalo da ostanu bez svog prostora. Pred gašenjem je uprkos tome što obrazuje buduće IT i inženjerske kadrove. I postiže odlične rezultate.

Još su u prvom srednje, a već znaju da naprave robota i programiraju ga da izvršava komande. Lego tim Politehnike šampion je Srbije, dobili su poziv i za učešće na takmičenju robotike u Engleskoj.

"Do sada me ovo uopšte nije zanimalo i kako sam došao u ovu školu počeo sam ovim da se bavim. Nešto me zainteresovalo i baš mi je drago što sam u tome. Što sam tek počeo da radim i uspeo da dosegnem visinu", navodi učenik Srđan Trivić.

Na kom si ti smeru?

"Robotika, tehničar za robotiku", dodaje Srđan.

"Jako je korisno to što učimo programiranje, neki učenici to uče tek u III godini, a mi to radimo već u prvoj, stvarno ima koristi, mnogo je lakše savladati ostale teme koje se rade u školi", ističe Milica Jevtić.

Jedina si devojčica?

"Da."

Da li te barem slušaju?

"Slušamo se", ističe ona.

Njih šestoro se u septembru upisalo u novobeogradsku srednju školu, posle upoznavanja podelili su posao i znanje. I postigli odličan rezultat. Deo njihovog tima je i osmak sa bogatim iskustvom.

"Držao sam predavanje na Majkrosoftovoj konferenciji", kaže Rastko Đorđević.

Sa koliko godina?

"14".

O?

"O otključavanju vrata, u stvari o RFDI-ju, identifikaciji radio-signala."

A šta ovde u timu radiš?

"U timu sam programer i dizajner robota", navodi Rastko.

Kako se takav rezultat postiže?

"Samo radom, to nema nikakvog posebnog talenta niti bilo čega drugog, samo učenje", ističe on.

Rastko se sprema za upis u Politehniku, dok direktor pokušava da sazna šta će uopšte biti sa školom. Nadležni za obrazovanje najavili su da će Politehniku i tehničku školu "Zmaj" pripojiti školi "Novi Beograd".

Direktor Politehnike Dušan Milovanović navodi da ako konfuzija vlada kod "nas koji smo 10, 20 ili 30 godina u prosveti mogu da zamislim šta je u glavama roditelja i njihove dece".

"Drugo su zgrade, drugo su prostori, drugo su kvadrati, brojke, kako da kažem Politehnika u tome nije dobra, ako je tako gledamo. Mi smo dobri u nečemu drugom samo nam treba pružiti malo bolje uslove, treba nam možda i pružiti ruku da kažemo ono što nas muči", ističe Milovanović.

Ministarstvo prosvete na pitanja o planovima za Politehniku odgovara saopštenjem.

"Dok uspešna mašinska škola koju pohađa 700 učenika čeka konačnu odluku, nastavlja da se priprema za brojna takmičenja do kraja školske godine", saopšteno je iz Ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: