Gradonačelnik Osijeka oštro po Dačiću; SPS: Sramni napad

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić kaže da "nema smisla" da o katoličkom nadbiskupu Alojziju Stepincu polemiše s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Izvor: B92

Petak, 10.02.2017.

16:39

Gradonačelnik Osijeka oštro po Dačiću; SPS: Sramni napad

Kako kaže, nema smisla da polemiše sa Dačićem, koji je "nasledio Slobodana Miloševića".

Vrkić je rekao da mu je od toga daleko važnije da se nalaze zajednički interesi.

"Da li treba da vodim računa o Dačićevom mišljenju, koji razmišlja na isti način, kao kada je hteo da okupira Hrvatsku? Šta ću ja s njim da polemišem", rekao je Vrkić na sednici Gradskog veća odgovarajuću na pitanje odbornika o Dačićevoj izjavi o Stepincu, prenela je agencija Hina.

Vrkić je naglasio da je spreman da sarađuje sa Srbima, posebno onima koji žive na području Osijeka, ali da ne želi da polemiše s onima koji su "sami sebe diskvalifikovali kao propali političari".

Osječki gradonačelnik je istakao da je spomenik blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, koji je u četvrtak otkriven u Osijeku, podignut "jednom od najvećih hrvatskih sinova, zato što je najviše učinio na opstanku hrvatskog naroda".

U kasnijoj izjavi novinarima, Vrkić je rekao da nema smisla da o tome polemiše s čovekom koji je nasledio Slobodana Miloševića. "Daleko je važnije da nalazimo zajedničke interese i živimo kao dobri susedi", naglasio je Vrkić.

On je kazao da bi Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske trebalo da uputi protestnu notu Srbiji, jer se, kako je rekao, "Srbija ponaša kao da i dalje ima primat na ovim prostorima i da može da deli lekcije Hrvatskoj".

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić oštro je juče kritikovao podizanje spomenika nadbiskupu Alojziju Stepincu i da to pokazuje da je u toj zemlji uobičajena "antisrpska politika, opravdavanje zločina nad Srbima i rehabilitacija fašističke ustaške NDH".

"Žalosno je to što se dešava u Hrvatskoj, što potvrđuje činjenica da je povodom podizanja spomenika Stepincu, ratnom zločincu iz vremena fašističke ustaške NDH, najoštrija kritika došla zbog toga što je uz parking", naveo je Dačić u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Socijalistička partija Srbije osudila je verbalni napad gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića na prvog potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića, ocenjujući takvo ponašanje kao sramno i neprimereno.

"Napadom na Ivicu Dačića, koji je jasno i nedvosmisleno osudio revizionističko postupanje vlasti Osijeka, i ukazao na antifaštičke vrednosti i borbu u Drugom svetskom ratu, želi se poslati poruka da za zločine koji su se dogodili niko nije odgovoran", naveo je šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević u ipsanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Miličević kaže da očekuje da Evropska unija jasno reaguje i osudi takvo ponašanje.

Hrvatska je, podseća, članica EU, a takvo ponašanje je krajnje nedopustivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: