Predsednik položio zakletvu u ambasadi svoje zemlje

Novi predsednik Gambije Adama Barou položio je zakletvu u ambasadi svoje zemlje u Senegalu, dok dugogodišnji predsednik Jahja Džameu odbija da preda vlast.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

23:02

Default images

To dodatno komplikuje političku krizu u toj zapadnoafričkoj zemlji.

Ceremoniji polaganja zakletve u ambasadi Gambije u susednom Senegalu prisustvovalo je oko 40 ljudi, među kojima su bili premijer Senegala i šef izborne komisije Gambije, navodi agencija AP.

Nekoliko stotina ljudi pratilo je svečanost na velikom televizijskom ekranu ispred zgrade ambasade.

Događaju su prisustvovali zvaničnici Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (ECOWAS) koja je ranije saopštila da je spremna da vojno interveniše u Gambiji, ako njen dosadašnji predsednik Jahja Džameh nastavi da odbija da odstupi sa vlasti, iako je izgubio na decembarskim izborima.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasaće kasnije danas o nacrtu rezolucije kojom se odobravaju napori zapadnoafričkog regionalnog bloka ECOWAS da uklone Džameha sa vlasti.

Džame, koji Gambijom vlada od državnog udara 1994. godine i svrgavanja tadašnjeg predsednika Davde Džavare, tvrdi da su rezultati izbora neregularni. Pobednik decembarskih izbora Adama Barou, koji se iz bezbednosnih razloga nalazi u susednom Senegalu, ima podršku međunarodne zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: