Izraelski ministar: SAD napustile jedinog prijatelja

Izraelski ministar energetike Juval Stajnic izjavio je da su SAD "napustile" Izrael, jer su bile uzdržane na sednici SB UN.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 23.12.2016.

22:17

Izraelski ministar: SAD napustile jedinog prijatelja
Foto: GettyImages

Kako prenosi Rojters, on je kazao da su SAD time "jednostavno napustile" jedinog prijatelja na Bliskom istoku.

"Ovo nije rezolucija protiv izgradnje naselja, to je anti - Izraelska rezolucija, protiv Jevreja i jevrejske države", rekao je Stajnic, koji je inače blizak izraelskom premijeru Benjaminu Natanijahuu.

Na sednici SB UN usvojena je rezolucija kojom se zahteva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

On je to rekao uprkos činjenici što su odnosi izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i predsednika SAD Baraka Obame bili hladni, a uzdržavanje od glasanja smatra se kulminacijom takvih odnosa.

Izraelski ambasador u UN Dani Danon je takođe kritikovao potez SAD, rekavši da nema sumnje da će nova administrcija u Beloj kući započeti novu eru.

Komitet za američko-izraelske javne poslove - AIPAC saopštio je da je "duboko uznemiren propustom Obamine administracije da iskoristi pravo veta da spreči destruktivnu, jednostranu, anti-izraelsku rezoluciju".

Istovremeno je izraženo poštovanje prema budućem predsedniku SAD Donaldu Trampu i mnogim članovima Kongresa iz obe partije koji su apelovali na veto.

Džej strit (Jstreet) je međutim saopštio da pozdravlja rezoluciju koja "ponovo potvrđuje potrebu za rešenjem o dve države i poziva obe strane da obustave akcije koje služe da podriju izglede za mir".

Tramp je na svom Tviter nalogu obećao da će "stvari biti dugačije posle 20. januara" kad počne njegov mandat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: