"Izvinjavam se što sam stvorila haos svojom nepažnjom"

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje, čiji opoziv je izglasan u parlamentu, izvinila se za politički "haos" u zemlji.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2016.

10:56

Foto: Tanjug

Ona je apelovala na vladu da ostane jedinstvena kako kriza ne bi uticala na nacionalnu bezbednost i ekonomiju.

"Izvinjavam se svim Južnokorejcima zbog toga što sam stvorila ovaj nacionalni haos svojom nepažnjom dok se naša zemlja suočava sa toliko problema, od ekonomije do nacionalne odbrane", rekla je predsednica Južne Koreje u televizijskom obraćanju nakon što je parlament izglasao predlog o njenom opozivu, preneo je AFP.

Odmah po glasanju u parlamentu, predsednica je sazvala sednicu vlade na kojoj se takođe izvinila i zatražila od ministara da sarađuju s premijerom kako bi se izbegao bilo kakav vakuum u pogledu nacionalne bezbednosti i ekonomije.

Dok Ustavni sud bude razmatrao predlog opoziva, što može potrajati najviše 180 dana, dužnost predsednika vršiće premijer Hvang Kjo-an.

Za opoziv je bilo potrebno da glasa najmanje 200 od 300 poslanika, prenose agencije.

Zahtev za opoziv predsednice potpisala je 171 osoba, a kako bi on bio usvojen, potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, što znači da su taj zahtev podržal i neki poslanici vladajuće stranke predsednice Južne Koreje.

Građani se već nedeljama u velikom broju okupljaju na ulicama Seula tražeći ostavku predsednice zbog umešanosti u korupcionaški skandal.

U skandal zbog kojeg je pokrenut opoziv predsednice umešana je i njena prijateljica, koja je optužena da je uticala na Park Geun-hje kako bi industrijske kompanije navela da ulažu u sumnjive fondove, a taj novac potom koristila za lične potrebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: