"Rusi kroz Srpsku destabilizuju BiH, Zapad je bio u pravu"

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić smatra da je Republika Srpska uporišna tačka za destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

Izvor: B92

Subota, 22.10.2016.

18:52

Dodao je i da je viđeno da su se Rusi mešali u proteste u Makedoniji, kao i da je ove godine moglo da se čuje da su bili angažovani i tokom izbora u Crnoj Gori.

Kako je istakao u intervjuu za TV1, u regionu su posebno podignute tenzije u poslednjih godinu dana, od poremećenih odnosa Zagreba i Beograda, te unutrašnjih problema u Makedoniji, Crnoj Gori, BiH.

“To su neuralgične tačke koje je i Zapad identifikovao pre nekoliko godina i pokazalo se da su bili u pravu. Tenzije su postale prisutnije i očiglednije kao posledica ukrajinske krize gde su Rusija i Zapad se za neki način bore za svoje sfere uticaja “, kazao je Jakšić.

On dodaje da i Rusija i Zapad se na neki način bore za svoje sfere uticaja, pri tom ni ovom području nemaju mnogo šta da izgube, ali mogu mnogo toga da dobiju.

Prema Jakšićevim rečima Zapadni Balkan za Rusiju od 2014. dobija strateški značaj, a od 2014. godine rusko prisustvo je savremeno.

“Rusija koristi takozvane meke moći, osniva organizacije civilnog društva, i na taj način jača uticaj na Zapadnom Balkanu. I pri tom se oslanja na pre svega na ideje, pan-slavizma, pan-pravoslavlja, i stare veze iz vremena socijalizma”, pojasnio je Jakšić.

Na konstataciju, da Zapadne zemlje, EU i sam NATO decenijama koriste tu meku moć, i propagiraju svoje ideje direktno, ali i indirektno kroz nevladine organizacije Jakić je odgovorio da ne bi ulazio u to ko je prvi počeo, ali jasno je da jedni drigima odgovaraju, i jedni druge blokiraju.

Analitičar "Politike" je dodao da je potpuno jasno da i Zapad vrši pritiske za članstvo u NATO pre svega, ali da se govori o zemljama koje pretenduju da postanu deo EU i zemljama čija je strateška orijentacija ka Zapadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: