"Male zemlje ne mogu da nađu rešenja za velike izazove"

Profesor na FPN Ivo Visković kaže da male zemlje mogu inicirati dijalog između suprostavljenih sila, ali ne i same naći rešenja za globalne izazove i probleme.

Izvor: B92

Petak, 14.10.2016.

10:45

"Šanse malih zemalja, između dva suprostavljena tabora u Evropi - SAD i Rusija, nisu mnogo velike, ali situacije iz prošlosti pokazuju da mogu da odigraju važnu ulogu. Ako se setimo istorije nekadašnjeg KEBS-a, kasnijeg OEBS-a, na pcocetku procesa ili kasnije male zemlje su odigrale veliku ulogu da se prevaziđu razlike između istoka i zapada", objasnio je on u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima danas je situacija nešto drugačija jer nema strogih blokovskih podela, ali u sukobljenom svetu, a naročito u Evropi postoji mogućnsot da u nekom trenutku te male zemlje budu posrednik između suprostavljenih strana i pomognu u nalaženju dijaloškog rešenja.

One, kako dodaje, mogu da iniciraju dijalog koji bi vodio ka rešenju, ali same ne mogu naći soluciju za velike probleme.

Takođe ni nesvrstanost, kako je ocenio na panelu pod nazivom "Koje su opcije za zemlje ''između'' u sve podeljenijoj Evropi", u ovom trenutku u aktuelnim konfliktima ne može da igra ulogu.

"To su zemlje koje su i dalje aktivne, ali prvenstveno na ekonomskom planu tražeći svoje mesto pokušavajući da izađu iz siromaštva u kojem se nalazi mnogo od njih", objasnio je Visković.

On je rekao da su nekada, kada je postojala bipolarna podela, a aktuelna situacija podseća na to, imale značajnu ulogu, koju više nemaju.

Ulazak Srbije u Pokret nesvrstanih, prema njegovim rečima, nije opcija, iako bi bilo dobro da imamo saradnju s tom organizacijom, da budemo gost ili posmatrača.

"Ne treba da budemo ponovo članica jer bi to bil u suprotnosti sa pridruživanjem EU", uveren je Visković.

Srbija je, kako je podsetio, svoju politiku definisala kao vojnu neutralnsot, i nismo apsolutno neutralni, nismo Švajcarska.

"Time imamo neku opciju da se politički i ekonomski možemo opredeliti za pridruživenje EU, ali nismo hteli da to uradimo na vojnom planu odnsono prirudživanjem NATO kao jedinom vojnopolitickcom savezu aktivnom u Evropi", istakao je Visković.

On je kazao da je moguće da Srbija zadrži svoje dobre veze sa Kinom i Rusijom i pored puta u EU.

Visković smatra da je ta neutralnsot i dobre veze sa svima dobro jer ako dođe do bipolarne podele mogućnosti konfrontacije bi porasle.

On je istakao da je prirodno imati veze sa drugim zemljama, i da to imaju i velike sile, koje imaju posebne interese i veze, i finansijski su mnogo angažovanije sa Kinom i Rusijom.

"Svaka zemlja štiti prvenstveno svoje interese, mada ulaskom u EU moramo da svoju spoljnu politiku uskladimo sa njima", zaključio je Visković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: