Keri: SAD žele bolju saradnju sa Indijom

Američki državni sekretar Džon Keri založio se za jačanje saradnje SAD i Indije u oblasti bezbednosti i ekonomije, kao i u odgovoru na rastuću moć Kine.

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2016.

16:41

Keri: SAD žele bolju saradnju sa Indijom
Foto: Tanjug

Keri je otvorio novu rundu "Strateškog i trgovinskog dijaloga" Indije i SAD kao dve najveće demokratije na svetu, koji je od prošle godine organizovan po modelu "Strateškog i ekonomskog dijaloga SAD i Kine".

"SAD i Indija su dve najjače i najveće svetske demokratije i neophodno je da ujedine svoje snage, a korist od toga imaće ne samo naše dve zemlje, već i ceo region", naveo je Keri posle sastanka sa šeficom indijske diplomatije Sušmom Svaradž i ministarkom trgovine Nirmalom Sitaraman.

Keri nije direktno pomenuo Kinu, ali je rastuća ekonomska moć Pekinga bila jedna od tema razgovora o bezbednosti i ekonomiji, navodi Frans pres.

Ministri odbrane dveju zemalja, Ešton Karter i Manohar Parikar, potpisali su juče u Vašingtonu sporazum o saradnji kojim je predviđen uzajamni pristup vojnim bazama, što će, prema Karterovim rečima, olakšati izvođenje zajedničkih vojnih operacija.

Odnosi Vašingtona i Nju Delhija umnogome su napredovali od 2000. godine, naročito radi stvaranja protivteže rastućoj dominaciji Kine na azijskom kontinentu.

Keri će se sutra sastati s indijskim premijerom Narendrom Modijem, koji je u junu boravio u zvaničnoj poseti Vašingtonu i založio se za pojačanu vojnu i ekonomsku saradnju i povećanje međusobne trgovinske razmene na 500 milijardi dolara godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: