Strategija zaštite podataka mrtvo slovo na papiru

Strategija zaštite podataka o ličnosti je "najbolja i zabrinjavajuća ilustracija" odnosa države Srbije prema ljudskim pravima.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2016.

12:28

Strategija zaštite podataka mrtvo slovo na papiru
Foto: Tanjug

To je izjavio poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Kako se navodi u saopštenju, iako je Strategija usvojena 2010. godine, državne aktivnosti u toj oblasti se svode na aktivnosti poverenika, koje ne mogu da nadomeste ono što bi trebalo da rade nadležna ministarstva, Vlada i Skupština Srbije.

Šabić upozorava da je neophodno da se odnos prema Strategiji "korenito promeni", a jedan od prvih koraka bi mogao da bude izrada Akcionog plana za sprovođenje Strategije, na koji se Vlada obavezala još pre šest godina.

"Ni posle šest godina nemamo Akcioni plan, a 'logična' posledica je izostanak niza neophodnih i normativnih akata i aktivnosti", naveo je poverenik i dodao da je na to upozorila i Evropska komisija.

Kako je rekao, sve to može predstavljati problem prilikom predstojećih pregovora o Poglavlju 23 sa Evropskom unijom, kao i problem sa stanovišta zaštite prava koju država duguje svojim građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: