DJB: Odluka tužilaštva za helikopter je sramna

Odluka tužilaštva da nikoga krivično ne procesuira za pad helikoptera je sramna i za društvo i za pravnu državu, saopšteno je iz pokreta "Dosta je bilo".

Izvor: B92

Petak, 01.07.2016.

14:43

DJB: Odluka tužilaštva za helikopter je sramna

"Politička odgovornost dva ministra već je izbegnuta i njihove karijere su u usponu, a odbijanje tužilaštva da utvrdi njihovu krivičnu odgovornost posledica je prihvatanja diktata partijske vlasti", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je tom odlukom tužilaštvo žrtve proglasilo krivcima, a da se takva odluka mogla predvideti kada je nakon nesreće objavljeno preko medija da je pilot bio pijan.

"Javnosti je potpuno jasno kako je do te nesreće došlo i nedostajale su nam institucionalni dokazi i potvrde, utvrđivanje svih imena odgovornih i odmeravanje pravedne kazne. Zahtevali smo istragu koja bi utvrdila odakle je došao pritisak da se krene u pogibeljnu akciju. Izrugivanje zdravom razumu je kad nam se, u državi u kojoj decu spasavamo SMS porukama, kaže da je vojni helikopter krenuo u maglu zbog spasavanja jedne anonimne bebe", dodaje se iz DJB.

Pokret "Dosta je bilo" je ocenio da se tužilašvo uplašilo premijera Aleksandra Vučića zbog njegove javno izražene podrške tadašnjim ministrima odbrane i zdravlja ali i tvrdnji da je "afera helikopter izmišljena i ludački vođena".

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je u četvrtak da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka, kada je u padu helikoptera, 13. marta prošle godine, poginulo sedmoro ljudi.

Kako je Tužilaštvo navelo, Komisija za osnovno ispitivanje udesa i Komisija za ispitivanje vanrednog događaja nisu utvrdile da je to delo izvedeno iz nehata ili sa umišljajem. Navodi se i da je u predistražnom postupku ustanovljeno da je u lancu komandovanja bilo propusta ali da oni nemaju krivično pravnu težinu, već eventualno disciplinsku.

Sedam osoba - jedna beba, lekari i posada helikoptera, poginulo je pri padu helikoptera Mi-17 Vojske Srbije u blizini aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu. Helikopter je trebalo da preveze bebu iz Novog Pazara na lečenje u Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: