Železnjak: Zna se ko inicira proteste, a žuta patkica...

Zamenik sekretara Generalnog saveta Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak kaže da je dobro poznato ko i kako inicira „nenasilne proteste“ u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

09:05

Železnjak: Zna se ko inicira proteste, a žuta patkica...
Foto: Tanjug

Kako kaže, takvih protesta ima i u Ukrajini i u mnogim drugim zemljama, a zna se kakve tragične posledice oni imaju.

„Sasvim je očigledno da sadašnja serija protesta u Beogradu pod simbolom žute patkice na kojima su kao ’posmatrači’ učestvovali predstavnici Stejt departmenta SAD, zajedno sa protestima u Banjaluci i Makedoniji, imaju nedvosmislene karakteristike operacije koju sprovode spoljne snage sa ciljem da se destabilizuje situacija na Balkanu", naglasio je on.

Žuta patkica simbol je protesta u Beogradu zbog rušenja u Savamali tokom izborne noći i zahteva građanske inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" za smenama u vrhu gradske i državne vlasti zbog tog rušenja. Četiri protesta održana su do sada u Beogradu, više hiljada građana okupilo se svaki put ispred gradske skupštine i potom prošetalo ulicama.

Podsećamo, Jedinstvena Rusija potpisala je političku deklaraciju sa DSS i Pokretom Dveri, a Železnjak je potom održao konsultacije sa predstavnicima tih stranaka.

Članovi Jedinstvene Rusije, DSS i Dveri razmotrili su opasnosti širenja „narandžastih" tehnologija, takozvanih „nenasilnih smena rečima" na prostoru bivše Jugoslavije, čiji je cilj destabilizacija društveno-političke situacije u Srbiji, Republici Srpskoj i Makedoniji, navodi se na sajtu Ruska reč.

Kako je rekao ruski političar, Jedinstvena Rusija izražava odlučan protest zbog sličnih metoda koje podrazumevaju nasilne scenarije razvoja događaja.

„Naša država i naša partija imaju veliko iskustvo u uspešnoj borbi sa sličnim pokušajima mešanja u naše unutrašnje poslove. Još 2012. godine u Rusiji je usvojen niz zakona gde je propisano da se u poseban režim izdvajaju aktivnosti NVO koje se bave političkim delovanjem za novac dobijen iz inostranstva“, navodi on.

Prema njegovim rečima neopohodna je „konsolidacija svih zdravih društvenih snaga na osnovu ideja i vrednosti koje ujedinjuju naciju i ograđuju je od pokušaja da joj se spolja nametnu neprihvatljiva rešenja“.

„Srbija se s pravom ponosi svojom prošlošću i svojim istorijskim vrednostima. Vidovdan je praznik koji ima poseban značaj u srpskoj istoriji. Na Kosovu polju su 1389. godine srpski vitezovi na čelu sa svetim Carom Lazarom Kosovskim junački izginuli kako bi stvorili Nebesku Srbiju, koja je već šest vekova simbol srpske duhovne snage i hrabrosti. Čestitam svoj našoj pravoslavnoj braći u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, u Makedoniji i svuda gde se obeležava ovaj duhovni praznik, najvažniji u srpskom narodu", dodao je ruski funkcioner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: