Španci biraju: Podemos "prvi levičari", Rahoj u prednosti

Konzervativna Narodna partija premijera u tehničkoj vladi Marijana Rahoja osvojila je najviše mesta u španskom parlamentu na izborima održanim u nedelju.

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2016.

20:41

Španci biraju: Podemos
Getty Images

Ipak, Narodna partija je daleko od osvajanja apsolutne većine, pokazuju izlazne ankete.

Agencija Rojters ističe da, međutim, taj rezultat ostaje u senci uspona krajnje levice.

Unidos Podemos, koalicija predvođena Podemosom koji se protivi merama štednje, je na drugom mestu i imaće između 91 i 95 mesta.

Tako je Podemos preuzeo vodeću ulogu levice od pre 137 godina osnovane Socijalističke partije.

Državna televizija TVE je, pozivajući se ankete, objavila da će Narodna partija osvojiti između 117 i 121 mesta u parlamentu, što je mnogo manje od 176 koliko je potrebno za apsolutnu većinu.

U decembru je Narodna partija imala 123 od ukupno 35 mesta u parlamentu.

Socijalisti će imati između 81 i 85 mesta, tako da zajedno sa Podemosom bi mogli da imaju apsolutnu većinu.

Španci su, posle šest meseci, ponovo glasali na izborima kako bi omogućili formiranje nove vlade.

Cilj izbora je da se prevaziđe politički zastoj nakon izbora u decembru kada ni jedna stranka nije dobila dovoljno glasova da sama formira vladu niti uspela da formira koaliciju do isteka roka 2. maja.

Najviše glasova na parlamentarnim izborima 20. decembra dobila je Narodna stranka ali ne dovoljno za većinu u parlamentu. Bio je to najgori rezultat te stranke za poslednjih 26 godina.

Rahoj je priznao pred kraljem da nema dovoljnu podršku rivalskih stranaka da formira manjinsku vladu i koaliciju i odbio da bude mandatar.

Lider drugoplasiranih Socijalista Pedro Sančes je nakon toga pokušao da formira vladu obezbedivši sporazum sa centrističkom strankom Sijudadanos (Građani) ali to mu nije bilo dovoljno za većinu.

Krajnje levičarski Podemos (Mi možemo) osujetio je njegov pokušaj odbivši da mu se pridruži ili da se uzdrži prilikom glasanja o nepoverenju.

Ukoliko ponovo dođe do političke blokade, Sspanija bi mogla da bude bez nove vlade do jeseni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: