Šest zemalja želi da se produži kontrola granica unutar EU

Šest evropskih zemalja navodno želi da zadrži kontrolu granica unutar EU uvedenu kao odgovor na izbegličku krizu, piše "Raša tudej".

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2016.

20:35

Šest zemalja želi da se produži kontrola granica unutar EU
Foto: Thinkstock

Inače, privremena kontrola granica između zemalja potpisnicima Šengena ne može da traje duže od osam meseci.

Švedska, zemlja koja je Šengen suspendovala u junu, traži da se kontrola granica produži i kada privremena kontrola istekne. Nemačka, Danska, Austrija Francuska i Belgija navodno to podržavaju.

Tih šest zemalja pisalo je Evropskoj komisiji zahtev da sadašnje mere dobiju šestomesečni dodatak, kao i i da period kontrole traje dve godine, a ne osam meseci.

Rok da Nemačka ukine kontrolu granica ističe u maju.

Inače, Švedska je zemlja koja primila najveći broj izbeglica po glavi stanovnika, a Nemačka je primila najveći broj izbeglica.

Danska je ponedeljak objavila da će njihova kontrola granica biti produžena do 2. juna.

Na pitanje AFP-a kada će se odlučivati o ovom zahtevu, jedna portparolka EK je rekla da se "odluka sprema za sredu".

Evropski izvori navode da je Komisija spremna da odobri mere u skladu sa takozvanom "mapom puta" za ponovno uspostavljanje normalnog funkcionisanja Šengena "do kraja godine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: