Vlada RS: Presuda Karadžiću – politički motivisana

Presuda Haškog tribunala bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću je politički utemeljena i motivisana, saopštila je Vlade Republike Srbije.

Izvor: B92

Petak, 25.03.2016.

21:33

Vlada RS: Presuda Karadžiću – politički motivisana
Getty Images

Takođe, navedeno je da presuda ne doprinosi pomirenju i jačanju poverenja između naroda na prostoru bivše Jugoslavije.

Vlada RS je u saopštenju, nakon posebne sednice povodom izricanja prvostepene presude Karadžiću za zločine počinjene tokom rata u Bosne i Hercegovine, ocenila da se ta presuda odnosi na pojedinca, a ne na kolektivitet i da ne postoji mogućnost da se ona koristi za osporavanje RS i njenih institucije.

Navodi se i da će Vlada RS u okviru svojih ovlašćenja i mogućnosti pomoći timu odbrane Karadžića u procesu žalbenog postupka. Vlada RS je zadužila Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da sarađuje sa timom odbrane na prikupljanju i obradi činjenica koje će biti od koristi u žalbenom postupku.

Vlada RS zatražila je od svih nadležnih organa da istraže navode Sudskog veća Haškog tribunala prilikom izricanja presude Karadžiću da su muslimanske snage tokom rata u Bosni i Hercegovini vršile napade sa područja koje su same kontrolisale kako bi privukle pažnju međunarodnog faktora.

U saopštenju se apeluje na sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da svojim izjavama i postupcima ne doprinose daljoj politizaciji presude Karadžiću i na građane da se suzdrže od bilo kakvih aktivnosti kojima bi bili narušeni javni red i mir u Republici Srpskoj.

U saopštenju se navodi da Vlada RS smatra da sve osobe, bez obzira na nacionalnost, za koje se sumnja da su učestvovale u izvršenju bilo kojeg krivičnog dela, a posebno ratnih zločina tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, treba da budu procesuirane pred nadležnim domaćim ili međunarodnim pravosudnim organima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: