Jutarnji list: Slovenija uklanja žilet žicu

Slovenija bi uskoro trebalo da ukloni žilet-žicu s hrvatsko-slovenske granice, saznaje hrvatski "Jutarnji list".

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2016.

07:15

Jutarnji list: Slovenija uklanja žilet žicu
Foto: Beta/AP, arhiva

Hrvatski list piše da je premijer Slovenije Miro Cerar na sastanku u Briselu prošli četvrtak obećao premijeru HrvatskeTihomiru Oreškoviću uklanjanje žice s granice..

Izvori bliski premijeru Oreškoviću procenjuju da bi se to moglo dogoditi za 15-ak dana, ali rok nije dogovoren, dodaje list.

Odnosi dve države u bili su opterećeni, između ostalog, zbog žilet-žice koju je Slovenija postavila na granici s Hrvatskom radi kontrole izbegličkog talasa.

Slovenija je postavila žicu na 155 kilometara slovensko-hrvatske granice, na 44 različite lokacije prošle godine. Žici su se protivili građani koji žive s obe strane granice, kao i lokalni slovenski i hrvatski načelnici. Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova je čak osam puta upućivalo protestne note zbog žilet-žice, ali bez uspeha. Peticiju za uklanjanje žice potpisalo je više od 5000 slovenskih javnih i kulturnih radnika. Takođe, u nekoliko akcija rezanja delova žice učestvovale se organizacije civilnog društva iz Hrvatske i Slovenije, protiveći se žici u 21. veku u srcu Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: