"EU ne sme da dozvoli da Grčka zapadne u haos"

Evropska unija ne sme da dozvoli da Grčka "zapadne u haos" zbog priliva migranata, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 28.02.2016.

23:48

Foto: Beta/AP, arhiva

Hiljade migranata su blokirane na grčkoj teritoriji posle zatvaranja granica duž "balkanske rute".

"Da li zaista možete ozbiljno da verujete da su se zemlje evrozone borile do zadnjeg da Grčka ostane u zoni evra da bi na na kraju, godinu dana kasnije, takoreći dozvolili Grčkoj da zapadne u haos", rekla je Angela Merkel i pozvala da se "ne napusti" Atina na takav način.

Grčka je danas upozorila da će se broj izbeglica na njenoj teritoriji verovatno utrostručiti u martu i dostići broj od oko 70.000 ljudi, zbog kvota koje su uvele zemlje na "balkanskoj ruti" prema zapadnoj Evropi.

Erjavec skeptičan prema dogovoru EU i Turske

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio je da je skeptičan prema dogovoru EU i Turske o zaustavljanju izbegličkog talasa i da zato smatra dobrom odluku zemalja na "balkanskoj ruti" da sve više koordinišu režim prihvata izbeglica prema predlogu Austrije.

Erjavec je za slovenačku televiziju rekao da bezbednosna situacija u Sloveniji nije ugrožena zbog priliva izbeglica, navodeći da opozicija bez razloga u vezi sa tim podstičke strhovanja kod ljudi.

Ako bi situacija s migrantskim talasom eskalirala, Ljubljana ima spremne planove, rekao je Erjavec i napomenuo da ulazak migranata u zemlju kontrolišu bezbednosni organi, prenela je Hina.

Erjavec je naveo da je saradnja Ljubljane i Zagreba po pitanju izbegličke krize mnogo bolja otkako Hrvatska ima novu vladu.

"Saradnja po pitanju migracija s novom hrvatskom vladom mnogo je bolja nego s prethodnom (Zorana) Milanovića", kazao je Erjavec.

U Sloveniju su u nedelju iz Hrvatske ušla samo 382 migranta, što je najmanji dnevni priliv od početka godine, od kada je kroz Sloveniju prošlo 96.125 migranata i izbeglica.

Policija Slovenije je saopštila da su austrijske vlasti tokom dana primile 357 migranata iz Slovenije, a od početka godine 96.125, preneo je Index.hr.

Trenutno je u Sloveniji smešteno 320 migranata, u centrima u Lendavi, Vrhniki i Postojni.

Slovenija je spremna da dnevno prihvatiti najviše jedan voz s izbeglicama koji iz Hrvatske pristižu u Dobovu, a maksimalno 580 izbeglica i migranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: