Nikolić o Davidu: Ni hrabrosti ni vaspitanja...

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da za ono što je pisac Filip David uradio u NBS "nije bilo potrebno ni hrabrosti, ni vaspitanja".

Izvor: B92

Petak, 26.02.2016.

14:28

Nikolić o Davidu: Ni hrabrosti ni vaspitanja...
Tanjug

Predsednik Srbije je to rekao za N1 povodom incidenta, kada je David, primajući nagradu za najbolju knjigu, rekao da se "ograđuje od Nikolićevog prisustva", jer ne podržava njegovu politiku.

Na centralnoj manifestaciji proslave Dana Narodne biblioteke i Nacionalnog dana knjige, David je rekao da poštuje instituciju predsednika, ali od devedesetih godina nije saglasan sa govorom, politikom i idejama Tomislava Nikolića i oseća obavezu da to kaže.

Na taj potez Filipa Davida reagovao je ministar kulture Ivan Tasovac, koji je rekao da je neprimereno na takvom mestu mešati politiku i kulturu, jer je kultura jedino polje u kome politika ne treba da postoji.

Tasovac je istakao da kultura ne bira strane i da pripada svima i da zato treba pažljivo birati reči koje se izgovaraju u Narodnoj biblioteci Srbije.

David je dobio nagradu "Janko Šafarik" za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2015. za roman "Kuća sećanja i zaborava", a nagradu mu je uručio upravnik Narodne biblioteke Srbije Lasko Blašković.

Predsednik Nikolić je na proslavi Dana knjige nagradu "Janko Šafarik" za bibliotekarsku delatnost uručio direktorki Biblioteke grada beograda Jasmini Ninkov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: