Čomski: Erdogan ubija; Erdogan: Dođi u Tursku

Američki lingvista i filozof Noam Čomski je izneo žestoke kritike na račun turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Izvor: B92

Petak, 15.01.2016.

10:53

Čomski: Erdogan ubija; Erdogan: Dođi u Tursku
foto: Beta/AP

On se našao na listi od 1.128 turskih i stranih akademika sa 89 univerziteta širom sveta koji su potpisali otvoreno pismo Erdoganu u kom izražavaju veliki protest zbog odnosa Ankare prema Kurdima.

“Turska krivi Islamsku državu za napad u Istanbulu, krivi organizaciju koju Erdogan pomaže na mnogo načina. Erdogan je lansirao tiradu protiv onih koji žale zbog njegovih kriminalnih dela protiv Kurda, koji su izgleda jedina kopnena snaga koja se bori protiv ID u Siriji i Iraku. Da li je potreban dalji komentar?“, naveo je Čomski.

Takođe, pozvao je turske vlasti da zaustave masakr i ubistva i da prekinu sa opsadom kurdskih gradova, pritom optuživši Erdogana da vodi rat protiv svog naroda.

Na to je odmah reagovao turski predsednik.

“Neka naš ambasador u SAD pozove Čomskog“, rekao je kratko Erdogan, posle čega se ponovo oglasio Čomski.

“Ako odlučim da odem u Tursku, to svakako neće biti na njegov poziv, već na poziv hrabrih disidenata, uključujući i Kurde, koji su pod višegodišnjim napadima“, naveo je Čomski u izjavi za Gardijan.

Britanski list je potom ponovio reči turskog predsednika.

“Erdogan je optužio Čomskog i ostale potpisnike pisma da poseduju mentalitet kolonijalizma, da su takozvani intelektualci koji nisu prosvećene osobe, već se nalaze u mraku. Rekao je da oni nisu intelektualci“, prenosi Gardijan.

U međuvremenu, turska policija je privela 12 akademika koji su potpisali deklaraciju protiv vojne operacije u kurdskom regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: