Papa za politički dijalog u Burundiju

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja izrazio je želju u Kampali da se pokrene dijalog u Burundiju, koji se od aprila nalazi u političkoj krizi.

Izvor: B92

Subota, 28.11.2015.

23:49

Default images
Foto: Beta, AP

"Nažalost, u svetu postoje mnoge zabrinjavajuće situacije koje zahtevaju dijalog", rekao je papa u govoru sveštenicima Ugande, gde se nalazi u okviru turneje po afričkim zemljama.

"Upućujem svoje molitve narodu Burundija, kako bi došlo do dijaloga, saradnje i mira", rekao je Franja.

Burundi su poslednjih meseci potresali protesti zbog kandidature Pjera Nkurunzize za treći predsednički mandat. Demonstranti su od predsednika tražili da ode posle drugog mandata, što je maksimum dopušten Ustavom.

Saveznici predsednika su tvrdili da on ima pravo i na treći mandat posto je u prvom mandatu za šefa države izabran u parlamentu, a ne na opštim izborima.

Najmanje 240 osoba je poginulo u nasilnim protestima koji su počeli pošto je vladajuća partija 26. aprila saopštila da je Nkurunziza njen kandidat za predsednika.

Papa Franja je ranije u toku dana posetio svetilište za hrišćanske mučenike u Ugandi, drugoj stanici svoje prve posete Africi, koju je nazvao "kontinentom nade".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: