Skoro polovina mladih u Srbiji nema posao

Među deset najvećih problema u svetu, nezaposlenost je ove godine na drugom mestu, a u Srbiji, stopa nezaposlenosti mladih ljudi iznosi čak 43 odsto.

Izvor: B92

Petak, 23.10.2015.

20:28

Default images

Siromaštvo, besparica, povećana učestalost kriminala, pa čak i mentalna oboljenja. Uzrok - nezaposlenost.

Za mlade je nezaposlenost najveći problem u Srbiji.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje ističu da je stopa nezaposlenosti mladih dvostruko veća u odnosu na nezaposlenost opšte populacije.

”U proseku mlad čovek do 30 godina čeka posao oko dve godine, što je podatak koji pokazuje da mlada lica u proseku ulaze u kategoriju dugoročno nezaposlenih”, kaže Nada Milanović. Iako bi većina mladih smatrala državu glavnom i odgovornom za ovaj problem, ministar prosvete Srđan Verbić ne misli da je tako.

“Država može da uradi mnogo, država treba da uradi još mnogo, ali niko nema ni moralno pravo da čeka na državu da mu reši problem zapošljavanja”, navodi Verbić.

Ipak, ministar je rekao da je nedostatak prakse glavna prepreka za zapošljavanje mladih i da bi nevladine organizacije mogle biti odličan kanal kako da se steknu iskustva.

”Dakle, oni u toku svog školovanja, i tu jeste ogromna odgovornost države, mladi završavaju škole, završavaju fakultete, a da se nisu sreli nigde sa realnim životnim problemima.Taj problem ne može da reši samo obrazovni sistem, postoji druga strana koja je zapravo privreda i koja mora da učini mnogo više da stvori tu praksu”, dodaje Verbić.

Problem nezaposlenosti mladih predstavlja goruće pitanje, kako u Evropskoj uniji, tako i u Srbiji. Najviša stopa nezaposlenosti u Evropi beleži se u Španiji, Grčkoj i Italiji, dok su Nemačka i Holandija zemlje sa najnižom stopom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: