EU bi mogla da ukine sankcije Belorusiji

EU bi mogla posle devet godina da ukine sankcije Belorusiji, nakon oslobađanja političkih zatvorenika ranije ove godine, naveo je neimenovani zvaničnik EU.

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

22:27

Default images
Foto: Beta/AP

Ovaj zvaničnik koji se oglasio posredstvom agencije AP pod uslovom anonimnosti, naveo je da su ambasadori 28 država članica EU u načelu saglasni da bi restriktivne mere protiv Belorusije mogle da budu suspendovane tokom oktobra.

Konačna odluka, prema ovom izvoru, će ipak zavisiti od toga kako će u nedelju biti sprovedeni predsednički izbori.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji se kandidovao za reizbor, kažnjen je 2006. godine ukidanjem prava na putovanje u EU i SAD, a zatim su Belorusiji uvedene sankcije 2010. zbog hapšenja političkih protivnika.

Jedan od predsedničkih kandidata koji je tada uhapšen Nikolaj Statkevič proveo je u zatvoru skoro pet godina kada je zajedno sa još pet političkih zatvorenika neočekivano oslobođen u avgustu.

Brisel će pri odluci o ukidanju sankcija Belorusiji imati u vidu Lukašenkove zasluge u mirovnom procesu za Ukrajinu, jer je pomogao diplomatske napore EU da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom postigne Minski sporazum.

Kako navodi AP, jedan od prvih koraka u pravcu izlaska iz međunarodne izolacije koje je preduzeo Lukašenko bio je i njegov kritički stav prema aneksiji Krima.

"Krim je sada deo Rusije. To možete priznati ili ne priznati, ali to neće ništa promeniti", rekao je Lukašenko prošle godine.

On je , međutim, rekao i da bi Ukrajina, koja sa Belorusijom deli dugačku kopnenu granicu, trebalo da ostane "jedinstvena, nedeljiva, integralna država koja ne pripada nijednom bloku".

"Situacija oko Krima nije opasna zbog toga što je Krim postao deo Rusije, već zbog presedana koji je time stvoren", rekao je Lukašenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: