Vulin: 17 miliona evra od EU nije dovoljno

Evropska komisija odobrila je juče dodatnih 17 miliona evra pomoći Srbiji i Makedoniji za prevazilaženje izbegličke krize, saopšteno je iz sedišta EK.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2015.

23:04

Default images
Foto: Tanjug

Kako je precizirano, od ove sume deset miliona biće namenjeno jačanju kapaciteta dveju država za prihvat i smeštaj izbeglica i za kontrolu granica, dok preostalih sedam miliona predstavlja humanitarnu pomoć.

Takva odluka objavljena je uoči zajedničkog sastanaka ministara policije i spoljnih poslova zemalja članica EU i njihovih kolega sa Zapadnog Balkana u Luksemburgu.

Skupu posvećenom rešavanju izbegličke krize predsedavala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, a Srbiju su predstavljati šef diplomatije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kaže za Danas da dodatnih 17 miliona evra pomoći "nije ni izbliza dovoljno, posebno ako se zna da je Srbija zbrinula više migranata nego Hrvatska i Mađarska zajedno".

Vulin je ove sedmice rekao da Srbiju očekuje povećan broj izbeglica i poručio da će svima biti obezbeđena pomoć i sklonište, ali da se neće graditi trajni kapaciteti za njihov smeštaj.

Vlada Rumunije saopštila je prekjuče da će dodeliti Srbiji humanitarnu pomoć vrednu milion leja (226.458 evra) za rešavanje problema u vezi sa izbegličkom krizom. Zvanični Bukurešt je naveo da je reagovao na zahtev za pomoć koji je Srbija uputila Evropskoj komisiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: