Barzani poziva na koordiniranu borbu protiv ID

Predsednik iračkog Kurdistana Masud Barzani saopštio je da bi bolji rezultati protiv ID mogli da se ostvare ako Rusija i koalicija koordiniraju svoje napore.

Izvor: B92

Subota, 03.10.2015.

22:51

Default images
Foto: Beta/AP

U saopštenju Barzani je naveo da je pomoć iz bilo koje zemlje dobrodošla, uključujući i Rusiju, za njegove gerilske snage pešmerge u autonomnom regionu, koje su ukopane duž fronta sa ekstremistima na severu Iraka.

Ruski borbeni avioni su počeli bombardovanje u susedoj Siriji, ranije ove nedelje, ali je koalicija, pod vođstvom SAD koja bombarduje i Siriju i Irak, od prošle godine, optužila Rusiju da gađa i druge ciljeve, pored Islamske države.

Kurdi su se pojavili kao ključni saveznik koalicije koju čini više od 60 nacija u naporima da se odbiju pobunjenici u severnom Iraku, uz pomoć vazdušnih udara i saveznika.

"Kurdistan pozdravlja dolazak Rusije, ako ona podržava pešmerge u borbi protiv IS", dodao je on, a prenosi Rojters.

Iračka vlada je ranije ove nedelje saopštila da bi pozdravila ruske vazdušne udare protiv IS na svojoj teritoriji, dodajući da je već uspostavljena obaveštajna i bezbednosna saradnja u Bagadadu, sa Rusijom, Iranom i Sirijom, u suprotstavljanju islamistima.

Irački zvaničnici kažu da sporazum o razmeni obaveštajnih podataka sa Rusijom ne znači da SAD gube svoj uticaj u vladi u Bagdadu.

S druge strane, pojedine diplomate smatraju da bi irački premijer Hajder al Abadi mogao da iskoristi rastuće prisustvo Rusije kao polugu protiv Amerikanaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: